Vad är en Azukiböna?

June 9

Den Azukiböna, som också kallas ibland "adzuki bönor" eller "aduki bönan," är en baljväxt som växer på en vinstock. Det är särskilt vanligt i Asien. Bönan är röd till färgen och ganska liten, ungefär en femtedel av en tum i längd (cirka fem millimeter). Bönan kommer ibland i svart, grått, vitt, och fläckiga färger, men är vanligast odlas i den röda färgen.

Denna böna har odlats i Asien i över ett sekel. Man tror att bönan odlades i Korea och Kina före 1000 f.Kr. och att det var domestice i Himalaya. Efter sin odling i Korea och Kina, var bönan tagen till Japan där den också odlas. Den Azukiböna är särskilt populärt i Japan där det är näst soja. I själva verket kommer namnet på böna från Japan.

De vanligaste användningsområdena för Azukiböna är i söta rätter. Det används ofta som en fyllning för söta bakverk och används ofta i sorbet och glassrecept. Det är också ibland blandas med ett förtjockningsmedel som agar-agar för att skapa en geléliknande efterrätt som serveras i små tärningar. Det är ofta helt enkelt kallad "röda bönor." Till exempel skulle en bulle gjord med en söt azuki fyllning helt enkelt att hänvisas till som en "röd böna bulle". På samma sätt skulle en isig dessert gjord med azukibönor kallas "röda bönor glass."

Azukibönor kan köpas rå, torkas, eller som en pasta. Röda bönor pasta görs genom mosa bönorna och matlagning dem med ett sötningsmedel såsom socker eller honung. Beroende på den avsedda användningen av pastan kan det vara grovt mosad så att texturen hos vissa av bönorna kvarstår. I andra fall kan bönorna vara pureed så att pastan är slät. Azukiböna pasta, eller "röda bönor pasta," används ofta av konditorer i Japan, Korea och Kina.

Som med de flesta baljväxter är Azukiböna en god källa av lösliga fibrer. Det är också en bra källa till protein, järn och komplexa kolhydrater. Tyvärr, de kulinariska användningsområden för bönorna ihop dem ofta med en stor mängd raffinerat socker, vilket inte är alls lika friska. Resultaten av de kulinariska användningsområden, dock ger rika, söta och läckra desserter och bakverk.

  • Den Azukiböna domesticerades i Himalaya.
  • Adzukibönor.
  • Den Azukiböna var troligen odlas i Kina före 1000 BC.