Vad är Buuz?

March 25

Buuz är en mongolisk ångad knödeln. Det är oftast fylld med malet lamm, men nötkött är också en vanlig ingrediens. Vissa recept innehåller även ris, potatis, eller kål. Typiska kryddor inkluderar grodda fänkålsfrön, vitlök, lök och salt. Buuz traditionellt äts för att fira den mongoliska nyåret, som är känd som Tsagaan Sar.

Framställning av fyllningen är det första steget i att göra buuz. Först, är det kött malet och blandas med vitlök och lök. Därefter tillsättes vatten till blandningen tills den är slät och lätt att manipulera. Det sista steget är att lägga till kryddor, som kan inkludera flera olika typer av örter utöver den traditionella salt och fänkål frö.

Buuz deg görs av mjöl och vatten. Ingredienserna blandas samman tills de bildar en smidig deg, och sedan lämnas att sitta i flera minuter. Då degen rullas in i breda skivor, som skärs i bitar som kommer att utgöra det yttre av varje klimp. Dessa är tillplattade som förberedelse för fyllningen.

Montering dumplings är den mest utmanande aspekten av att förbereda buuz. Den skicklighet med vilken de är gjorda kan vara en fråga av stor stolthet bland mongolerna. En erfaren kock kommer att kunna snabbt och med lite eftertanke förbereda flera dumplings.

Degbitarna först rullade in cirklar. Kanterna görs tunnare än centrum, så att de är tillräckligt starka för att hålla fyllningen, men lättare att trycka samman vid kanterna. När degen rullas bör klimpar göras så fort som möjligt, eftersom degen kommer att vara svårare att arbeta med när det börjar torka.

Buuz dumplings brukar bildas i en av tre traditionella former: runda, vikt eller halvcirkel. Runda dumplings de mest populära; de är gjorda genom att klämma en liten serie av veck i en cirkel runt fyllningen och vrids därefter på toppen. Vecket metoden är enklare, eftersom det kräver bara fyra nypor längs kanterna för att bilda klimp. Halvcirkelformade dumplings är mindre populära, men också kan göras snabbare, eftersom de kräver endast en hjord och en rad nypor längs de öppna kanterna. I samtliga fall är ett hål lämnas öppen i klimp så att maximal effektivitet under ångande.

En liknande typ av mongoliska klimp är khuushuur. Den primära skillnaden mellan de två är att khuushuur steks. Buuz har även en öppning vid toppen, i stället för att pressas stängd. Liknande motsvarigheter i andra länder inkluderar den polska pirog, den tibetanska och nepalesiska momo och den kinesiska gyoza.

  • Kål kan användas i vissa buuz recept.