Vad är en Glissando?

October 6

Inom musiken är ett glissando, även känd som en gliss, en musikalisk komposition verktyg och spelteknik som låter som en mjuk bild från en notering till en annan. På pappret ser det ut som en snirkliga linje som leder från start not till anteckningen bilden bör avslutas den. Pluralformen av glissando är glissandi. En välkänd utseende Gliss är i George Gershwins "Rhapsody in Blue", som har en klarinett glida upp till den första ihållande notera pjäsen. Instrumentet mest känd för sina glid noter är trombon, som använder en uppsättning glidrören att flytta instrumentet smidigt från ton till ton.

Det kommer vanligtvis i två former: kontinuerliga och diskreta, som också kan kallas kromatisk. Den kontinuerliga formen är en mjuk bild genom anteckningar som spelas på ett instrument som kan gå från ton till ton utan att stanna på noterna däremellan. Instrument som kan spela en kontinuerlig gliss inkluderar trombon, theremin, eller unfretted stränginstrument som fioler. Vissa träblås och brassinstrument kan också spela en nästan kontinuerlig glissando med särskild användning av embouchure, eller mun läget, att böja noterna.

Diskret eller kromatisk glissandi har distinkta notera förändringar som sker snabbt, men med hörbara antecknings divisioner inom glissando. Denna typ av gliss används vanligen inte för att bilden inte är tänkt att vara smidig, men eftersom mekaniken i instrumentet förhindrar att spela en mjuk bild. När skriven i notskrift, ser det på samma sätt som en kontinuerlig gliss, och instrumentalist är avsedd att anta att bilden ska spelas så smidigt som instrumentet tillåter. Banden på halsen av en stränginstrument orsaka strängen att stanna på olika toner, så en glissando på en bearbetat instrument skulle vara en diskret glissando. De flesta människor är bekanta med denna typ av Gliss från piano diabilder gillar de som hörs i "Great Balls of Fire" av Jerry Lee Lewis.

En liknande teknik kallas portamento innebär också att böja eller glida övergången mellan tonerna. Många människor anser att portamento vara samma sak som en glissando, medan andra tror att en portamento existerar när glidning mellan två toner och en glissando är en storsint bild som rör sig genom flera olika toner. Andra kompositörer känner att portamento är glid mellan två toner som uppstår i varje not förflyttning av en Gliss. Generellt är portamento används oftare i vokalmusik, medan en Gliss är mer vanliga i instrumentalmusik, särskilt jazz.

  • Fioler är kapabla att spela kontinuerlig glissandi.