Vilka är effekterna av en dålig kroppsuppfattning?

January 31

I dessa tider av retuscherade supermodeller, kan ingen verklig person konkurrera med de fulländade bilder som mättar media. Ansiktsdysmorfi är en term som betyder dålig kroppsuppfattning och hänvisar till överdrift av en smärre fel, eller uppfinningen av en, i den mån en person obsesses om det och försöker man att dölja, ändra eller förstöra den. När denna besatthet stör det dagliga livet, kan det vara diagnostiseras som en kronisk psykisk sjukdom. Även om det inte avancera till denna nivå, en person med en dålig kroppsuppfattning lider vanligtvis från låg självkänsla och därmed sammanhängande svårigheter. Om ansiktsdysmorfi fortsätter okontrollerat och förvärras, kan det möjligen leda till finansiella påfrestningar, ätstörningar, onödiga dieter och depression för den sjuke.

Den psykiska hälsan samfundet har länge insett de negativa effekterna av en dålig kroppsuppfattning. Dysmorfofobi (BDD) och muskel dysmorphic sjukdom (MD) är etiketter som antagits för att utse olika aspekter av denna missuppfattning, med BDD vanligare hos kvinnor och MD vanligast i män. En dålig kroppsuppfattning härrör delvis från låg självkänsla och ytterligare undergräver självkänsla i en ond cirkel. Individer kan spendera orimliga summor pengar på kläder, kosmetika, kosttillskott eller andra produkter i ett försök att dölja sina upplevda brister. Även om kostnaden är över sina tillgångar, kan en person med en dålig kroppsuppfattning religiöst besöka ett solarium eller betala för en vanlig gym medlemskap.

Dysmorphia är ansträngande och dyra. Inte bara måste de drabbade försöker dölja eller fixera offensiven fel, men alla andra aspekter av deras utseende är oftast åtgärdas med minutiös omsorg för att dra uppmärksamheten bort från den. Till exempel är en persons vikt ofta en viktig komponent av en dålig kroppsbild, särskilt för kvinnor. Denna uppfattning - verklig eller inbillad - leder ofta till jojo-bantning eller ens ett liv spenderas på en evig diet. I allvarliga fall, livshotande ätstörningar som anorexi och bulimi kan utvecklas, med fruktansvärda konsekvenser.

Män som lider av muskel dysmorphic sjukdom kan spendera timmar på gymmet, träna och öva i ett försök att visa en perfekt kroppsbyggare kroppsbyggnad. Upprepade plast operationer kan vara det ultimata tecknet på en dålig kroppsuppfattning i dessa män och kvinnor som har råd dem. Tyvärr kan ens ansträngningar aldrig vara tillräckligt för att övervinna ansiktsdysmorfi. Behandlingen består vanligen av antidepressiv behandling och kognitiv terapi eller rådgivning.

  • Dålig kroppsuppfattning kan leda till låg självkänsla.
  • En dålig kroppsuppfattning kan leda till depression.
  • Någon som har en dålig kroppsuppfattning kan tillgripa frekvent rensning.
  • Kvinnor i synnerhet kan lida av dålig kroppsuppfattning, vilket kan vara relaterade till verkliga eller inbillade problem med sin vikt.
  • En sund kropp bilden är det positiva och realistiska uppfattning om storleken och formen på sin kropp.