Vad är en dumper?

October 25

En dumper är en typ av motoriserade fordon som normalt används för att flytta material runt en byggarbetsplats. Konfigurationen av en dumper innebär vanligtvis att föraren sitter på baksidan av fordonet, medan det material behållaren är på framsidan. Denna behållare kan drivas med elmotorer, hydraulik, eller manuellt. De flesta dumprar är fyra hjul, dieseldrivna fordon, även om vissa är utrustade med gummiband för att erbjuda bättre dragkraft. Förutom dragande och dumpning material, kan en dumper också fungera som en traktor, om en dragögla har bifogats.

Traditionella dumprar har normalt en sluten hytt som sitter på framsidan av fordonet och en dump säng baktill. En dumper använder emellertid en omvänd layout och oftast saknar någon sort av en sluten avdelning för föraren. Den främre delen av en dumper som kan innehålla material kallas en hoppa över. Denna skip är typiskt kunna tippa framåt så att det material som ingår i den kan dumpas ut, vilket är där fordonen härleda sitt namn. De flesta hoppar luta emot att dumpa materialen, även om vissa är tillgängliga som kan lyfta material upp innan dumpning eller vridbar från sida till sida.

Dumprar kan också likna frontlastare, som är en annan typ av traktor. Till skillnad från en frontlastare, kan hoppa av en dumper oftast inte fungera som ett scoop att samla material. Istället är bygg skräp eller andra föremål placeras i skip av en annan maskin, ibland med en gräv eller frontlastare.

De flesta dumprar är dieseldrivna, och tidiga modeller används ofta en encylindrig motor som startades med en handvev. Dessa tidiga enheter kan oftast fortsätta mellan en och två ton material (900 till 1800 kg), och hoppar opererades manuellt. Föraren kunde släppa en spärr som låter skip lutning framåt och dumpa dess innehåll. Eftersom det inte fanns några inblandade hydraulik, hade hoppa sedan lyftas på plats manuellt.

Senare konstruktioner klarar uppemot tio ton (9.000 kg) och vanligtvis använder hydraulik för att driva hoppar. Dumprar fortfarande ofta drivs med dieselmotorer, men större, flera cylindermotorer används typiskt. De flesta dumprar styra genom att artikulera i mitten, som är känd som vridstyrning. Även om moderna dumprar vanligtvis inte har slutna hytter, de använder ofta någon form av rundslagningsskyddet för säkerheten för föraren.