Vad är gravgåvor?

January 11

Gravgåvor är objekt som är nedgrävda eller kremerade med en kropp. Många kulturer har traditioner lämnar gravgåvor, från den moderna USA, där minnen är begravda med de döda, till antikens Egypten, där högt uppsatta människor begravdes med påkostade sortiment av gravgåvor. Föreställningar om funktionen av gravgods varierar, beroende på tid och kultur.

Bruket att bland annat gravgåvor med begravning är gammal. Vissa hominid begravningar inkluderar råa gravgåvor, vilket tyder på att även vid tidigare stadier av evolution, döden var en viktig erfarenhet. Grave varor i forn begravningar innehålla saker som textilier, korgar, skålar och smycken; organiska material som mat kan ha ingått i samband med begravningen också.

I många forntida samhällen, var de döda begravdes med föremål som de kan använda i livet efter detta. Vikingarna och egyptierna båda hade påkostade begravningsmetoder där de döda begravdes med mat, tjänare, verktyg, leksaker, husdjur, arbetsdjur, kläder, smycken, och ett brett sortiment av andra objekt, och man trodde att folk behövde begravas med allt de kan behöva i livet efter detta. Denna tradition uthärdar i många kulturer; i delar av Asien, till exempel, är människor kremeras med speciella sedlar eller kreditkort som kan spenderas i livet efter detta.

Gravgåvor är också kvar som erbjudande till de döda, eller offer till gudarna. I antikens Grekland, till exempel, var folk begravdes med två mynt för att betala dödens färjkarlen, och i andra kulturer, har de döda begravts med pengar för att betala döden själv. I denna mening, är gravgods anses vara en typ av votive insättning, vilket innebär att de lämnas i ett helig läge för en specifik ritual ändamål.

Eftersom gravgods innehåller ofta föremål av enorma värde, har plundring av gravar varit ett vanligt problem i hela mänsklighetens historia. Många gravar har plundrats för smycken och andra värdefulla varor som de innehåller, och några av dessa plundrade föremål har funnit sin väg in i museer eller privata samlingar. Att hitta en grav som inte har plundrats är extremt ovanligt, och en anledning att fira bland arkeologer.

Det finns en viss tvist om vad man ska göra med objekt ojordade på gravplatser. Vissa människor tror att sådana föremål bör återställas, studeras, och visas, medan andra tycker att gravar bör lämnas orörd som ett tecken på respekt för de döda. Detta problem var kraftigt förvärras av utbredda arkeologiska metoder i den 19: e talet, då många ovärderliga föremål togs bort från kolonial ämnen och exporteras; de flesta av dessa objekt har ännu inte återvänt till sina nationer ursprung.

  • Gravgåvor är föremål begravda med en avliden person.
  • Grave varorna ofta begravdes tillsammans forntida egyptiska kungligheter.
  • Vidsträckta skatter ofta begravdes med de döda som var begravda i Giza Pyramid Complex.