Vad är Hypermobilitet?

May 5

Hypermobilitet är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av extremt flexibla fogar. Personer med detta tillstånd kan böja sina leder mycket längre än vad som är normalt, ofta kunna göra saker som att böja sina tummar platt mot baksidan av sina händer, till exempel. Du kan höra någon som har hypoermobility kallas "double skarvat," men i själva verket människor med detta villkor inte har extra skarvar.

Ofta presenhypermobilitet på egen hand, och det kan vara begränsade till vissa leder i kroppen. Villkoret får inte kräva någon medicinsk behandling, och som patienten åldrar, kan hans eller hennes lederna blir mindre flexibla med tiden. Men det finns vissa tillfällen då människor med villkoret behöver medicinsk behandling, eftersom villkoret kan åtfölja andra mer allvarliga medicinska tillstånd, och det finns några medicinska komplikationer i samband med hypermobilitet.

Bara för att någon med detta villkor kan böja sina fogar längre än normalt betyder inte att detta är en bra idé. Det är möjligt att skada muskler, senor och annan bindväv med överdriven sträckning, och tillståndet är ibland kopplade med ledvärk och artrit senare i livet. Beroende på hur utbredd svaghet i bindväven är, kan någon med hypermobilitet löpa risk för framfall, irritabel tarmsjukdom, platta fötter, blåmärken och andra olyckliga komplikationer.

Det verkar finnas en genetisk komponent till hypermobilitet, och omkring 10% av människor tros ha tillstånd, i varierande grad. Villkoret kan orsakas av ett antal faktorer, inklusive försvagad muskelvävnad, missbildade lederna, och skador på benen runt leden. Hos personer med mild hypermobilitet, tillståndet yttrar helt enkelt som extrem elasticitet, vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak.

I händelse villkoret är extrem nog för att kräva medicinsk behandling, de flesta läkare fokusera på sjukgymnastik som används för att stärka och tona lederna. Låg effekt övningen används också för att hålla kroppen passform utan att belastningen på lederna. Genom att stanna passform och tonas, kan patienterna behålla sin bindväv stark och i bra form; anti-inflammatoriska läkemedel kan vara föreskriven för flareups av smärta.

  • Personer med hypermobilitet kan böja sina leder längre än de flesta individer.
  • Överdriven stretching med hypermobilitet kan leda till ledvärk.
  • Att behandla hypermobilitet, kan läkare rekommenderar träning eller sjukgymnastik för att stärka lederna.
  • Dubbla skarvade människor har ovanligt flexibla leder, senor och ligament.