Vad är en Whitewater Canoe?

April 7

En lugn kanot är en typ av små vattenskotrar konstruerad för att klara sig bra i Whitewater miljöer, där vattnet rör sig snabbt och tenderar att fyllas med Crosscurrents och andra faror. Canoers får använda en whitewater kanot att framgångsrikt navigera en vattenväg med kända forsar. Dessa båtar kan också användas för en sport som kallas playboating, där idrottare hålla en kanoten i en relativt fast position och gör tricks inklusive flips och snurrar. Företag som producerar kanoter kan ha vissa whitewater modeller, och det är också möjligt att i efterhand utrusta kanoter för denna typ av båt.

Den grundläggande utformningen av en kanot är dubbel slutade, med en böjd köl och en öppen kropp. Storleken kan variera och kan sittplats för en eller flera personer som arbetar kanoten med paddling. Dessa hantverk tenderar att vara mycket stabil, och de är lätta att komma i och ur, vilket kan göra dem lämpliga för mindre erfarna båtägare. Den Whitewater kanot har några designvariationer för att göra båten trygg i hård sjö.

Ett anmärkningsvärt inslag i den Whitewater kanot design är en mycket böjd köl, känd som en extrem rocker. Detta hjälper båten sitter högre i vattnet så att den skummar ytan och är mindre sannolikt att sjunka eller bli instabilt i hård sjö. Dessutom kanoten designen ofta har flotation inbyggd i ändarna för att öka flytförmågan och säkerheten. Vissa whitewater kanoter har delvis screening över toppen för att skydda redskap. Det finns också remmar och hårda poäng för canoers att binda in för säkerheten.

Whitewater forsar klassificeras efter intensitet, från mild till extrem. En lugn kanot kanske kan hantera hela skalan eller kan vara mer lämpade för fler milda forsar. Det är viktigt att få adekvat utbildning i hantering av lugn, eftersom det kan vara mycket farligt. Canoers kan ta klasser som tar dem genom en serie forsar så att de kan utveckla båtlivet kompetens och praktik under ögat av en instruktör.

Tillgång till vattenvägar som lämpar sig för Whitewater sport kan hittas i hela världen. Touring organisationer kan ge redskap, inklusive båtar, på turnéer till medlemmar av allmänheten som vill uppleva Whitewater forsar. Det är också möjligt att hyra utrustning för privata resor eller för att köpa den. Begagnade och nya whitewater kanoter är lätt tillgängliga, tillsammans med eftermontering kit och förnödenheter. Helst ska det vara möjligt att testa en modell först.

  • Whitewater kanoter härstammar från de böjda-köl kanoter som används av indianer.