Vad är Neurasteni?

May 12

George Miller Beard var en amerikansk neurolog på 19-talet och utvecklade begreppet neurasteni på 1860-talet. Med denna term, Skägg hoppats att ge en beskrivande diagnos av en vag och skugg tillstånd som kan innehålla en mängd olika symptom, som antogs på grund av fel eller trötthet i det centrala nervsystemet. Dessa inkluderade saker som smärta, domningar, magbesvär, ångest, depression, trötthet, och även suckar utan anledning.

Som en diagnos i västerländsk medicin, har neurasteni bleknat ur popularitet, och det är inte längre används, även om det fortfarande är en vanlig diagnos i delar av Asien. I de flesta fall på platser som USA, kan många andra diagnoser inta sin plats beroende på de dominerande symtomen, och många av dessa diagnoser är psykiska tillstånd. Alternativt tillstånd som kroniskt trötthetssyndrom, som orsakas av Epstein Barr-virus, kan ha varit den troliga orsaken till vissa fall av neurasteni.

Det fanns många behandlingar som förespråkas för att bota neurasteni, och ett antal av dem var hemskt att uthärda. De inkluderade elchocker terapi, vilket inte alls som de moderna metoder som används. Folk var vid medvetande och spasmer som orsakas av elektriska strömmar som löper genom hjärnan var oerhört smärtsamt.

Ett annat vanligt botemedel, särskilt som diagnosen blev populär i slutet av 19-talet, var resten botemedel som involverade hålls tillbaka i sängen för de första veckorna och isolerad från alla familj i upp till två månader. Detta var de ofta tvingas människor och kvinnor var mest sannolikt att genomgå den. Strömmen till en efterfrågan vila botemedel kan missbrukas - något man kan föreslå hans fru var sjuk och behövde det för neurasteni eller förhållanden som "hysteri".

Diagnosen neurasteni förblev en gemensam en upp till strax efter första världskriget Advances in medicinen skapat bättre förståelse för psykisk ohälsa och sjukdomar i centrala nervsystemet, och andra diagnoser ersatt det. I sanning, mångfald av symtom gjorde det svårt att behandla. Medan elchocker terapi skulle kunna lindra depression, gjorde det ingenting för smärta eller domningar som kan ha andra orsaker. Mer specificitet krävdes eftersom olika behandlingar behövdes för att ta itu med varierande symptom.

Det finns länder där neurasteni används fortfarande som en diagnos. Det används ibland i Asien, särskilt när det finns psykiska syndrom symtomen är närvarande. Stark stigma finns om psykisk sjukdom i vissa asiatiska kulturer, och som diagnostiseras med neurasteni undviker denna stigmatisering. På vissa sätt är den fortsatta användningen av termen olyckligt eftersom det kan bortse allvarlig psykisk sjukdom som kan behandlas med tillgängliga läkemedel och / eller med terapi.

  • Historally kan kroniskt trötthetssyndrom har varit orsaken till oförklarlig neurasteni relaterade till det centrala nervsystemet.