Circuitbuilding Projekt: The Lödfritt Kopplingsdäck

Med hjälp av en skärbräda är en av de grundläggande utgångspunkterna för utformningen av många typer av kretsar och projekt. Också känd som en plugboard eller prototyper ombord, ger detta miniatyr arbetsbänk dig att piska upp en krets eller prova en ny design på bara några minuter!

Du kan förmodligen plocka upp på din lokala Radioshack butik. Modeller finns från portostämpel storlekar som används för att försöka små kretsar invändig utrustning, hela vägen till fots kvadrat modeller som hela komplexa kretsar kan byggas. En liten en kommer att göra fint när du börjar, men det är en bra idé att köpa en storlek större än du tror du behöver.

En lödfria bakbord består av plastremsor med små hål i vilka ledningar av elektronikkomponenter är införda. Mässing remsor enligt hålen ansluta varje kort rad av öppningar tillsammans. Eventuella två ledningar införda i samma rad av hål kommer att kopplas ihop elektriskt. Plast kroppen håller intilliggande remsor från kortslutning tillsammans.

Upp till fyra ledningar kan kopplas ihop på detta sätt. Om fler vanliga anslutningar krävs, kan en kort bit tråd användas för att ansluta två (eller fler) rader tillsammans, skapa en gemensam elektrisk kontakt mellan alla hål i dessa rader. Slitsen mellan halvorna av plastremsan är en isolerande spalt mellan de två sidorna så att integrerade kretsar med en DIP (Dual in-line package) kan sättas in med en rad av stift på varje sida av bandet.

De flesta Bread har områden för punkt-till-punkt-krets ledningar och områden för att fördela makt och jord. Dessa kallas skenor, och de körs längden av kopplingsdäcket s plastremsor. För analoga kretsar, är dessa i allmänhet används för positiva och negativa strömförsörjningar, plus en gemensam jord eller återgå till strömförsörjningen. Byggare av digitala kretsar som arbetar från en enda spänning har lättare att "dubbla upp" och använda den extra skena för en dubblett nätanslutning. Kopplingsdäck med fler än en remsa, var och en med sin egen uppsättning av skenor, är lätta att använda för kretsar som har både analoga och digitala kretsar.

Om du precis har börjat, kan du överväga att köpa en skärbräda som kommer med sina egna nätaggregat och eventuellt även vissa begränsade provkapacitet. Dyrare modeller har även prov meter och provsignalgeneratorer. Även separata nätaggregat och testutrustning kan vara mer flexibla och har ytterligare funktioner, kommer att underlätta för att alltid ha den provningsutrustning ansluten och klar att uppskattas.

I linje med temat bekvämlighet, Bread behöver knappast några speciella material att använda! Du behöver lite testutrustning till makten och mäta dina kretsar, förvisso, men bortsett från komponenterna själva, här är en kort lista över saker du behöver:

  • Isolerade jumprar (20- till 24-gauge solid, isolerad tråd i olika färger): De behöver inte vara konserverad (belagd med lod); kala koppar är bra.
  • Bare jumprar (20- till 24-gauge solid metalltrådarna): Dessa används för att ansluta intilliggande rader av kontakter, skapa anslutningspunkter för extern utrustning, eller för att göra leads för poster som inte har lämpliga leder för insättning i bakbord uttag. Spara klippta-off bitar av komponentledningar för att skapa en riklig försörjning!
  • Blyinfattade komponenter: Det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att använda ytmonteringsteknik (SMT) komponenter med en skärbräda. Gör uppgiften lättare genom att köpa och lagerhålla endast blyinfattade komponenter.

Det är allt! Det behövs inga andra än vass tång specialverktyg och en liten avbitartång. Du kanske också vill öka din syn genom att köpa ett par huvudmonterade förstoringsglas glasögon från en hobbybutik.

Relaterade artiklar