Vad är Sweets syndrom?

May 30

Sweeta € s syndrom, eller akut febril neutrofil dermatos, är ett tillstånd främst påverkar ansikte, hals och armar; Det kännetecknas av eruptiva hudförändringar och plötslig feber. Medan Sweeta € s syndrom kan uppstå på egen hand, det kan också presentera i samband med hematologisk eller immunologiska sjukdomar, infektion eller andra sjukdomar. Sweeta € s syndrom är vanligast hos kvinnor i åldern 30 och 50. Villkoret är behandlingsbar, men kan ibland tillbaka.

Sweeta € s syndrom kännetecknas av hudskador som presenterar som små knölar som snabbt växer och sprids över ett område på huden i ett kluster liknande formation. Dessa kluster är smärtsamma och kommer bryta ut, förvandlas till blåsor och sår. Tillsammans med hudskador, kan en person med Sweeta € s syndrom upplever feber, huvudvärk, rosa öga, och letargi.

Den vanligaste formen av Sweeta € s syndrom är idiopatisk, där orsaken till tillståndet är främst känd. I vissa fall förekommer idiopatisk Sweeta € s syndrom under eller efter graviditeten. Detta villkor kan också vara ett resultat av inflammatorisk tarmsjukdom eller infektioner i övre respiratoriska och gastrointestinala områden.

Sweeta € s syndrom kan också kopplas till malignitet, särskilt akut leukemi och cancer orsakad av tumörer. Denna typ av Sweeta € s förekommer hos cirka 20 procent av fallen och kan vara en tidig indikator på cancer. Malignitet associerade Sweeta € s kan också indikera en återgång av cancer.

I sällsynta fall kan Sweeta € s syndrom orsakas av en reaktion på medicinering. Vissa antiepileptika, orala preventivmedel, antibiotika och diuretika resultera i utvecklingen av Sweeta € s syndrom. Den vanligaste medicin för att utlösa detta är granulocyt-kolonistimulerande faktor, som är utformad för att höja vita blod count celler. I dessa fall, att avbryta behandling med medicineringen är tillräcklig för att behandla syndromet.

För att säkert identifiera Sweeta € s syndrom, kommer en hudläkare antingen genomföra ett blodprov eller biopsi ett vävnadsprov. Blodprovet är att helt enkelt ta ett blodprov för att testa på ett laboratorium. Testet kan identifiera valfritt antal blodsjukdomar, samt om en persona € s vita blodkroppar är högre än normalt. En biopsi innebär att ta ett litet vävnadsprov av området för att avgöra om området har egenskaper Sweeta € s syndrom.

Antiinflammatoriska läkemedel används för att behandla Sweeta € s antingen lokalt eller oralt. För idiopatisk Sweets syndrom, behövs ingen behandling; lesioner kommer gradvis att blekna bort i en till fyra veckor och i allmänhet lämnar inga ärr. Behandlingen kan rekommenderas av läkare för malignitet associerade Sweeta € s, eftersom hudskador är återkommande. Det är bäst att följa en Doctora € s anvisningar gällande behandling för optimala resultat.

  • Tecknen på Sweets syndrom kan innefatta letargi och feber.
  • Ett blodprov är ett sätt för en hudläkare för att identifiera Sweets syndrom.
  • Huvudvärk är ett symptom på sött syndrom.