Vad är en Piano Chord?

September 15

Ett piano ackord är en uppsättning noter som låter harmonisk eller glädjande när den spelas på piano tillsammans. Piano ackord kombineras samman av kompositörer och låtskrivare att skapa musik för piano och ge musiken sin karaktäristiska "känsla" eller igenkännbar stil. Triader är några av de vanligaste ackorden och görs genom att kombinera tre tonerna i skalan. Ackord kan ändras genom att göra små förändringar för att skapa ett ackord som är större, mindre, eller inverterad. Sjunde ackord lägga till en anteckning till grund triaden och resultera i en annan typ av ljud.

Den harmoni som hörs i musik av alla slag är resultatet av användningen av ackord, och ett piano ackord används för att skapa harmonier i pianomusik. Varje möjlig nyckel som pianomusik kan spelas i har sin egen 12 not skala. Anteckningar i den skalan kombineras på olika sätt för att göra olika typer av ackord. Dessa kombinationer bestå av minst tre toner men kan innehålla flera flera toner också. Ackord ger musiken dess tonalitet, och de flesta genrer har vissa ackord som används ofta och skapar igenkännbar ljudet av stilen.

Triader är de mest grundläggande ackord och innehåller de första, tredje och femte toner av en skala. Denna typ av piano ackord kan spelas som ett dur- eller mollackord, med den tredje anmärkning som förminskad för att skapa ett mollackord. Den första tonen är oftast den lägsta av de tre toner, men en treklang kan även inverteras genom att göra den tredje eller femte anmärkning lägst på piano. Till exempel är en C-dur ackord görs genom att spela C, E och G toner av en nyckel med C är den lägsta tonen. Om den lägsta tonen i ackordet, beroende på befattning på pianotangenter, är E men det är ändå kombineras med ett C och ett G, är ackordet en inverterad C-dur-ackord.

Olika typer av ljud skapas också i ett pianoackord genom att lägga ytterligare anmärkningar till den grundläggande treklang kombination. Den sjunde del av en skala kan läggas till de toner som spelas i en triad att göra ett piano ackord kallas en sjunde. Tillägget av varje ton gör ljudet mer komplex och ger det en något annorlunda känsla.

  • Piano ackord används för att skapa harmonier i pianomusik.