Bygga starka ben med D-vitamin

January 22

Redan innan vi visste vad vitamin D var, har vi förstått att det är viktigt för att bygga starka ben. Ben är inte en inert orgel. Den har viktiga funktioner i kroppen, vilket kan delas in i tre huvudkategorier: mekaniska, syntetiska, och metabola.

 • Mekanisk: Bone ger de mekaniska funktioner rörelse, skydd (av större organ), form och ljudöverföring (i innerörat).
 • Syntetisk: Alla blodkroppar i kroppen (röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar) produceras inom hålrummen ben, i vävnad som kallas märg.
 • Metabola: Bone serverar en rad metabola funktioner som är väsentliga för normal funktion i kroppen, inklusive mineral lagring, syra-bas balans, avgiftning, och endokrina organfunktion.

Vad är ben?

Bones är mycket starka men relativt lätt. För att göra bra benstomme, behöver du en proteinbyggnadsställning; måste du härda schavotten med kristaller av kalcium och fosfor.

Det finns två olika typer av ben:

 • Kortikalt, eller kompakt, ben: Det här är den hårda, täta ben som gör upp röret delen av de långa benen som lårbenet som är i låret. Det gör också upp din skalle och den yttre delen av revbenen och kotor. Märgen bor i mitten av de långa benen och revben och skyddas av kortikalt ben.
 • Spongiöst eller trabekulärt, ben: Denna typ av ben är mer poröst än kortikalt ben. Det finns i slutet av långa ben och inuti kotorna. Detta vävda strukturen fungerar som en stötdämpare. Märgen kan blandas inuti porerna i trabekulärt ben.

  Bygga starka ben med D-vitamin

  Jämföra de två olika typerna av ben: kortikala och spongiösa.

Bra, stark ben tillverkas på två olika sätt:

 • När du växer, ändarna på dina ben växer på grund av verkan av celler som kallas kondrocyter. Dessa celler lever i den del av de långa ben som kallas "tillväxtplattan," en struktur i slutet av de långa benen.
 • Det andra sättet nytt ben sker är av en annan benbildande cell som kallas osteoblaster. Dessa celler lever på ytan av ben. Både osteoblaster och kondrocyter gör proteiner som fungerar som klätterställning för benet.

Som skelett mineralizes kan osteoblast få inbäddade i det nyligen bildade benet. När detta händer, de förändras och blir osteocyter. Osteocyter är som sensorer inom benet som detekterar när mineraliserat ben har små stressfrakturer. Detta leder de osteocyter att sända signaler till en celltyp som kallas osteoklaster, vars funktion är att upplösa ben.

Dessa celler återabsorbera benet antingen när ben behöver reparation eller när kroppen behöver kalcium eller fosfor. Efter att de gör sitt jobb, är det förlorade benet ersätts av osteoblaster (benet bildande celler). Eftersom denna process sker, behåller benet sin form. Hela processen kallas benremodellering.

Benremodellering sker för två stora anledningar:

 • Det ger en källa för kalcium att hålla blodkalcium stabil.
 • Det upprätthåller styrkan hos benet som ett konstruktionsmaterial.

Vitamin D ger i kalcium och främjar bentillväxt

Utan tillräckligt med D-vitamin i kroppen, benen är i trubbel. Detta beror på att kalcitriol (aktivt vitamin D eller 1,25 (OH) 2-vitamin D) har ett antal roller i kontrollen av hur kroppen använder kalcium samt i produktionen av friskt ben:

 • I tarmen, inducerar kalcitriol produktionen av proteiner som orsakar kalcium absorberas från mat i blodomloppet. Mycket av kalcium absorberas hamnar tas upp av protein klätterställning som osteoblaster gör.
 • I bisköldkörteln, trycker kalcitriol produktion av mer parathormon. Paratyroidhormon är en signal för att bryta ner ben och frigöra kalcium. När ditt D-vitaminstatus är för låg, kan din kropp inte gör Calcitriol och parathormonnivåer gå upp.
 • I njurarna, inducerar kalcitriol produktionen av proteiner som håller kalcium från att utsöndras i urinen. Genom att hålla mer kalcium (men inte för mycket!) I kroppen, du skydda dina ben.
 • I benet orsakar vitamin D osteoblasterna att producera mer av proteinet ställningen som sedan miner att göra moget ben.