Vad är en Dhoti?

March 23

En dhoti är ett rektangulärt tygstycke, vanligen vit eller grädde i färg, är att fem meter lång bärs av män i Indien. Även om det finns mer än 60 olika sätt att bära en dhoti, är det normalt prydd genom att linda den runt midja och ben, och sedan fästa den med en knut i midjan. Den dhoti ses ofta som en stark bekräftelse av indisk kultur och bärs för formella tillfällen, exempelvis föreställningar, bröllop och viktiga offentliga evenemang.

Varje region i Indien har olika standarder för hur den dhoti ska bäras. I de norra delarna av Indien, är plagget ofta bärs med en löst sittande skjorta kallas Kurta. I södra Indien, män oftast bära den med en angavastram - en unstitched duk som är draperad över en av axlarna. Det är inte ovanligt att män i denna region att förkorta duken genom att vika det mer i midjan, vilket lämnar sina knän, vader och fötter avslöjats. Detta sätt att bära dhoti kommer med restriktioner, men eftersom det anses socialt respektlöst att tala med kvinnor eller chefer med benen avslöjats.

Den religiösa sekten Hare Krishna har hjälpt i popularisera dhoti i väst. Denna sekt kräver sina anhängare att hålla sig till en strikt klädkod som inkluderar bär trasan i vitt eller saffran gul. De flesta människor också förknippar trasan med Mahatma Gandhi - en indisk andlig ledare och aktivist som bar den ofta för att hedra sitt arv.

Att bära en dhoti, en person först wraps trasa runt midjan i mitten av sin längd. Istället för att hålla duken i hörnen av varje ände, har en person som sedan avsnitten på varje sida som är mer aktiv och närmare den midjan. Resten av duken kan tillåtas att sedan falla till marken.

En knut görs sedan genom att använda den inre delen av båda sidor av duken nära magen för att dra åt tyget. Det är sedan åtdragen nog så att händerna kan vara fri. Slutet på den högra sidan av tyget som fallit till marken tas upp mellan benen och drog uppåt i ryggen så att den kan stoppas in i linningen. Detsamma görs sedan med änden av den vänstra sidan.

Även detta plagg inte har fickor, många män använder veck i tyget vid midjan för att bära viktiga personliga saker, såsom id-kort och pengar klipp. Den dhoti inte ofta bärs med underkläder, heller. Detta är i allmänhet regeln eftersom den täcker benen och mittsektion av kroppen helt.

  • Indiens Mahatma Gandhi bar ofta en dhoti.
  • Dhoti är bruk bärs av män i Indien.