Vad är en Burkini ?

September 6

En Burkini är ett stycke av badkläder som är utformad för att uppfylla bestämmelserna i lämplig slitage för muslimska kvinnor. Dessa standarder är kollektivt kallas hijab, och många blygsamma muslimska kvinnor följa dem som ett uttryck för religiös tro. Utvecklingen av Burkini innebar ett stort genombrott för kvinnliga muslimska idrottare, som tidigare hade kämpat med lämplig sportkläder. Den svenska Baserade tillverkaren av Burkini arbetar också andra delar av muslimsk sport, utformade så att muslimska kvinnor aktivt kan delta i ett brett utbud av sport.

Normerna för hijab är ibland svårt för icke-muslimer att förstå. I huvudsak, Hijab dikterar blygsam klädsel för muslimska kvinnor, som förväntas hålla håret och kistor täckta medan offentligt. Kvinnor är också tänkt att bära löst sittande kläder, och många även täcka sina ben och armar för ytterligare blygsamhet. Hijab är sliten på olika sätt i olika länder, från den afghanska burqa som täcker hela kroppen till mer avslappnade huvudduk och blygsamma blusar bärs av muslimska kvinnor i andra delar av världen.

Hijab kan tyckas ytterst restriktiva med icke-muslimer, men för muslimska kvinnor, är det en viktig del av deras religionsutövning. Aktiva muslimska kvinnor har kämpat med Hijab i årtionden, eftersom de löst sittande, blygsamma kläder som krävs kan vara en skuld i sportkläder, och icke-muslimska motståndare har hånat eller hånade kvinnliga muslimska idrottslag för sina blygsamma uniformer. Aheda Zanetti, en libanesisk muslim som bor i Australien, insåg att hon kunde fylla en nisch på sportmarknaden genom att skapa muslimska sportkläder. Hon ville att främja deltagande i idrott för muslimska kvinnor, för att hålla dem friska, aktiva och passform. En av hennes första bidrag till marknaden var Burkini , tillverkad av Ahiida Sportswear, företaget hon grundade för att producera och marknadsföra Burkini . Den Burkini kan även bäras av blygsamma religiösa kvinnor av annan tro, eller av kvinnor som kan ha andra skäl att vill täcka upp.

I enlighet med de begränsningar i hijab, den tvådelade Burkini passar bäraren löst, men ändå låta henne att röra sig fritt. Plagget är tillverkat av ett tjockt material som inte kommer att vända genomskinligt när det är vått, och det inkluderar en huva för att täcka håret och en tunika som sträcker halvvägs låren, tillsammans med en uppsättning matchande simma byxor. Den Burkini är utformad med samma toppmoderna material som används i andra high-end badkläder, och det kommer i en rad färger från grundläggande svart till pastellfärger.

Utvecklingen av Burkini hyllades av blygsamma muslimska kvinnor världen över, eftersom det får dem att simma fritt och bekvämt, utan att bära tunga kläder eller improviserade Hijab. Den Burkini lockade internationella rubriker under 2006, då flera muslimska kvinnor kvalificerad som badvakter i Australien och hade sin Burqinis på jobbet, visar att plagget kan bäras precis som en vanlig baddräkt.

  • En kvinna i en burka.