Vad är Klamrar?

September 30

I världen av underhållning har alltid aktiveras på USA: s kärlek till fara. Sport som drar spelare till kanten av realism och gångjärn deras öden på något annat än det ett fel steg är så populär att idrotts bra butiker inte vet hur man ska hålla jämna steg med efterfrågan på utrustning.

I ingen annan sport är en missad steg lika viktigt som i klättring. Entusiaster världen skala regelbundet världens högsta toppar med något annat än ett rep, starka händer och en vilja att överleva. För dessa människor, det finns stegjärn.

Klamrar är mångsidiga spikar som fäster klättring stövlar eller skidor för att hjälpa entusiaster grepp isiga eller snöiga ytor. De uppfanns i början av 20-talet, men bergsklättrare för dagen var inte intresserade av att förlora cirkulationen i fötterna från stegjärn "snäva läderremmar. Spola fram till en ålder av plast och värmesvetsning och stegjärn är återigen acceptabla tillbehör för klättrare.

Det finns stegjärn för olika ändamål, och inte alla typer av stegjärn är användbara för alla klättrare. I allmänhet, vertikala klättrare behöver mer traction control än gör slät lutning bergsbestigare, och alpina skidåkare, som tillbringar all sin tid flytta, behöver lätta och mångsidiga sortiment av stegjärn av aluminium istället för härdat stål. Att välja rätt stegjärn kan vara en av de viktigaste uppgifterna för en klättrare liv, för ett felaktigt val här kan leda till döden, eller åtminstone, en mycket svår resa.

De två allmänna klassificeringar av stegjärn är ledade och stela. Svängbara stegjärn är flexibla, så att användaren till steg naturligt; som ett resultat, allmänna klättrare använder bäst den här stilen. En styv Crampon kommer inte böjas, och är avsedda för vertikala klättrare som behöver ha fotstödet att begrava sina tår i isen. Dessa stegjärn är oftast för tunga för blandad terräng. Klättrare som är i tvivel om att välja rätt stil kan berätta de två typerna isär genom att titta på vinklarna de två första raderna av punkter på stegjärn. Om den första raden är böjd nedåt och den andra raden vinklad mot tån, det används för vertikal klättring. Allmänna klättrare behöver bara leta efter raka spikar.

Vriststegjärn, de som bara har 5:56 spikar, är populära bland backpackers, som då och då kommer att stöta på en snö sluttning som kräver bättre grepp än traditionella stövlar tillåter. Dessutom skidåkare bli bekant med en annan variation av stegjärn: ski stegjärn. Dessa är populärt används i Alperna, där alpina skidåkare ibland måste resa upp lägre vinkel sluttningar. De är mer känd under sina europeiska namn, som varierar per land och omfattar harscheisen, cortelli och couteaux.

  • Klamrar hjälpa bergsklättrare klättra hala vertikala ytor.