Vad är en Torn laterala menisken?

May 4

En menisk tår är en delad eller reva i den tjocka, C-formad brosk som ligger i knät. Det finns två typer av denna brosk, som är placerad mellan en persona € s lårbenet eller lårbenet och skenbenet, en ben på smalbenet. Menisken som är belägen på det inre knäet kallas den mediala menisken. Brosket som vilar på utsidan kallas laterala menisken. En sönderriven lateral menisk är en tår som påverkar denna yttre brosk.

Den laterala menisken, som den mediala menisken, har en viktig uppgift att göra. Det bidrar till att distribuera en persona € s tyngd över hans knäled och ger stabilitet till knäet. Om detta brosk var frånvarande, skulle en persona € s vikt appliceras ojämnt på hans lårben och skenben, sätta överskott stress på benen och knäleden. Detta kan resultera i utvecklingen av artrit i knä, ett tillstånd som kännetecknas av smärta, svullnad och styvhet.

Laterala menisken tårar är mindre benägna att inträffa än mediala meniskskador, men vrida rörelser och slag mot knäet kan orsaka detta brosk att riva. När detta inträffar kan rivna sido symtom menisk smärta och ömhet, svullnad och ett knäppande eller klickande ljud vid tidpunkten för skadan. Det finns olika typer av tårar som kan påverka detta område, även om symptomen förblir desamma oberoende av vilken typ av tår. En längsgående reva inträffar utmed längden av menisken medan en hink-handtag tår involverar en tår och lösgörande av en del av menisken. Den fristående Området bildar en flik av brosk som kan likna handtaget på en hink.

Om en person misstänker att han har en sönderriven lateral menisk, bör han se en läkare för diagnos. Läkaren kan rekommendera antingen konservativ eller kirurgisk behandling. Konservativ behandling av denna typ av tår innefattar medicinering för att kontrollera smärta och inflammation. Den drabbade individen kan använda is, ett kompressionsbandage, och eventuellt även en knästöd för att styra svullnad och hålla området stabil. En läkare kan rekommendera terapeutiska övningar när smärtan har avtagit.

En allvarligare rivna lateral menisk kan behandlas med kirurgi för att reparera eller ersätta brosket. Beroende på uppgifterna i den tår, kan en kirurg sy den rivna laterala menisken ihop igen. Ibland menisken avlägsnas och ersätts med en donator menisken. Detta förfarande kallas menisktransplantation.

  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kan förskrivas för att behandla trasiga brosk.
  • En person med en sönderriven lateral menisk bär ett knästöd.
  • Laterala menisken tårar är mindre benägna att inträffa än mediala meniskskador.
  • Ett diagram av knäet, som visar den laterala menisken.