Vad är en fiol Stränghållare?

January 29

En fiol stränghållare är en struktur som fungerar som en förankringsmekanism för slutet av fiolsträngar som inte är anslutna till stämskruvarna. Den stränghållare sitter centrerat på botten av framsidan av violin nedanför bron, och är ansluten till ändsegment, eller botten av fiol, med en sladd som kallas tailgut. Violin spelare ägna stor uppmärksamhet åt de tailpieces sina fioler eftersom de påverkar inte bara estetik instrumentet, men också det totala ljudet och lyhördhet.

Byggare konstruera fiol tailpieces från olika träslag. De mest använda typerna av trä fiolbyggare använder för detta ändamål är ebenholts, jakaranda eller buxbom. Traditionellt är det slutartikel tillverkad av samma virke som greppbrädan och pinnar. Detta hjälper fiol verkar balanserad och har en viss inverkan på den fysiska balansen av instrumentet på grund av det faktum att varje träslag har en specifik densitet. En typisk trä slutartikel väger ca 0,5 gram (15 gram), även om syntetiska tailpieces kan väga mindre än hälften än detta belopp.

En fiol stränghållare kan visas i en av tre stora stilar. Den första är den engelska eller Hill Typ, som har ett tak-liknande form. Den andra är de franska, som är rundad. Den tulpan stilen är formad mer som ett vinglas.

Om så önskas, kan en fiolbyggare lägga utsmyckningar till en fiol stränghållare. Till exempel kan han lägga intrikata, ristade detaljer i slutartikel trä. Dessa är enbart för att lägga skönhet till instrumentet. De utsmyckningar aldrig är tänkta att störa den övergripande strukturella integriteten eller funktion stränghållare, och inte heller bör de drastiskt påverka den totala vikten eller balansen i strukturen.

På en spelbar fiol, det finns spänningar mellan violin stränghållare och stämskruvarna. Ett väl konstruerat fiol stränghållare måste tåla denna spänning, oavsett om slutartikel förskönas. Det är därför tillverkare använder hårdare, tätare skogar som ebenholts för denna del av fiol.

På grund av skillnader i trä som används och subtila ändringar i design, har varje fiol sin egen karakteristiska vikt och klangfärg. En fiol stränghållare idealt bör anpassas till egenskaperna hos fiolen som den kommer att fästa. Om en fiolbyggare gör detta på rätt sätt, kommer fiol har större värme och lyhördhet. Det bör också finnas få, om några, varg sedlar, som är anteckningar som produceras när den spelade noten matchar resonansfrekvensen av instrumentet.

När en tillverkare skapar en stränghållare, de uppmärksamma längden på stränghållare, placeringen av sträng och tailgut hål och hur slutartikel bågar. Alla dessa faktorer, liksom densiteten hos slutstycke trä, inverkan hur slutstycke fungerar och hur den fiol låter och svarar. En bra slutartikel bör ungefär motsvara den båge av bron, och strängarna bör inte smalna inåt. Fioler som har ett kortare avstånd mellan bryggan och i slutet av fiol behöver en mindre stränghållare, medan det motsatta gäller för fioler som har en lång sträcka mellan bron och slutet av fiol.

I teorin finns det ett perfekt avstånd för afterlength, mängden strängen mellan slutstycke och bron. Detta är 1/6 spel strängens längd. Avstämningen av afterlength bör vara två oktaver och en femtedel ovanför den öppna notera spellängden. Till exempel bör afterlength av G strängen vara D.

Vissa byggare innefattar fina tuners på fiol tailpieces. Fina tuners brukar placeras endast på E-strängen på grund av den tillagda massan de har. Dessa fina tuners tillåter spelare att göra justeringar strängen planen som skulle vara svårt att uppnå genom den större tuning peg.

  • Violin spelare betalar särskilt intresse för deras violin s tailpieces, som påverkar instrumentets ljud och lyhördhet.
  • En fiol stränghållare är vanligtvis gjord av ebenholts, jakaranda eller buxbom.
  • Vanligtvis gjord av trä, violin tailpieces kommer i tre stora stilar: engelska eller Hill, franska och tulpan.