Vad är Svår uppblåsthet?

April 22

Svår uppblåsthet är en känsla av fullkomlighet och obehag i buken, eller magen. Villkoret är ibland åtföljs av gas, matsmältningsbesvär, buksmärta, och svullnad. Orsaker till buken uppblåsthet variera från mild till svår och kör allt från luft svälja, biverkningar av vissa livsmedel, till medicinska tillstånd eller sjukdomar. Over-the-counter och receptbelagda läkemedel, tillsammans med kostförändringar, brukar bidra till att minska buken uppblåsthet. Svår buken uppblåsthet, dock kräver läkarvård.

Vanliga orsaker till uppblåsthet varierar beroende på individen samt hur allvarligt tillståndet. I lindrigare fall kan matsmältningsbesvär och uppkördhet uppstå på grund av överätande och frekvent konsumtion av fiberrika livsmedel såsom broccoli, äpplen och bönor. Soda och andra koffeinhaltiga drycker orsakar också uppblåsthet. Nervösa vanor som luft svälja, annars känd som sväljer ljudligt och även leda till en viss uppblåsthet grund av gasen uppbyggd i buken. Förhållanden såsom förstoppning kan också orsaka täthet i buken.

Fall av svår buken uppblåsthet kan uppstå på grund av medicinska tillstånd i mag (GI) tarmkanalen, bakterier i tarmen, colon irritabile, laktosintolerans, eller ett tecken på cancer. Ett exempel är Crohnâ € s sjukdom, som orsakar inflammation i mag-tarmkanalen och därigenom orsakar smärtsamma tarm uppblåsthet. Celiaki är en annan sjukdom som påverkar matsmältningskanalen och orsakar tarmskador och uppblåsthet. Uppblåsthet kan också orsakas av en överväxt av bakterier i tunntarmen. Detta kan orsaka felaktig absorption av föda, vilket resulterar i undernäring.

En annan skyldige av svår buken uppblåsthet, colon irritabile, är en sjukdom i nedre tarmkanalen som orsakar förstoppning, diarré och magont. Oförmågan av tunntarmen för att bilda enzymer ger laktosintolerans, vilket kräver de som lider av det för att undvika mejeri. Svår uppblåsthet visas vanligtvis som ett symptom för dem med laktosintolerans. Mindre uppblåsthet är också ibland associerad med en womanâ € s menstruationscykeln, men ihållande, daglig svår buken uppblåsthet kan vara ett tecken på äggstockscancer. Abdominal eller bäckensmärta och aptitlöshet kan motivera ett läkarbesök.

Behandling för uppblåsthet omfattar vanligtvis medicinering eller förändringar i mat- och dryckesvanor, medan svår buken uppblåsthet troligen kräver behandling av en läkare. Vissa receptfria mediciner arbetar för att lindra gas eller förstoppning som utlöser buken uppblåsthet. Eliminera eller minska koffeinintag och fiberrika livsmedel, och bryta vanan att gulping, kan också förbättra symptom på buken uppblåsthet. Receptbelagda mediciner i kombination med en speciell diet kan minska vissa GI störningar, och i sin tur, buken uppblåsthet. Om allvarliga buken uppblåsthet resulterar i en mer allvarlig diagnos såsom äggstockscancer, då behandlingsalternativ är operation, cellgifter eller strålning, beroende på i vilket skede av sjukdomen.

  • En överväxt av bakterier i tunntarmen kan leda till svår buken uppblåsthet.
  • Uppblåsthet ibland åtföljd av smärta.
  • Dricksvatten kan hjälpa till med uppblåsthet.
  • Gallsten kan vara en orsak till buksmärtor och uppblåsthet.
  • Uppblåsthet kan vara kostrelaterade.
  • Äta massor av salt kan orsaka uppsvälldhet.
  • Personer med celiaki upplever ofta buken uppblåsthet och tarmskador.