Vem är Sylvia Plath?

November 6

Sylvia Plath var en amerikansk poet och författare. Hon led av depression och slutligen begick självmord. Plath är ihågkommen för sina intensiva dikter som "Pappa och Mirror", men är också ihågkommen för sin kraftfulla roman, The Bell Jar.

The Bell Jar, ursprungligen publicerad 1963, var Sylvia Plaths enda publicerade roman och anses en amerikansk klassiker. The Bell Jar är, åtminstone delvis, självbiografiska och Plath gräver i depression och ångest i hennes egen tonårstid genom karaktären av Esther. Esther vinner en tävling för att vara en gästredaktör för en stor New York magazine och efter det beslutar Esther hon måste bli författare.

Genom hennes fokus på att fullfölja karriär hennes drömmar, Esther frågor, och ibland ifrågasätter inte, hennes egen syn på moral och sitt eget beteende. Bell Jar tar en mörk, ärlig titt på en begåvad ungdom som försöker förstå vem hon är. Genom karaktären av Esther, studerar Plath samhällets svar på ambitionen hos kvinnor i motsats till ambitionen hos män.

Sylvia Plath föddes 27 oktober 1932 till hårt arbetande föräldrar. Plath tog studenten med raka As. Hon gick på college på ett stipendium och vann ytterligare stipendium till Cambridge, England för att studera poesi. Även om det, träffade hon och gifte Ted Hughes, en annan poet. Sylvia och Ted gifte sig 1956 och fick ett barn fött 1960 och ett annat barn född 1962.

Plath följde sin mans bly och lämnade akademin att vara en frilansande skribent. Hon mötte enorm press att tjäna tillräckligt med inkomster från att skriva, speciellt när han försökte ta upp två små barn. När Plath fick reda hennes make var otrogen mot henne, läggs den till hennes depression och växande känsla av panik.

Plath hade själv stympa hennes ben genom att skära sig själv och hade upplevt betydande viktminskning och sömnlöshet. Hon gjorde söka hjälp från en psykiater, och det rapporterades att hon anförtrodde att hon hade försökt att ta sitt eget liv när hon hade varit i hennes tidiga tjugoårsåldern. Som sjukhussängar var fulla på tiden, övervakade psykiatern henne i öppen vård. Plath begick självmord vid en ålder av 31 genom att sätta huvudet i hennes egen gasugn, den 11 februari 1963.

  • Många läsare kan relatera till ångest och depression som beskrivs i Sylvia Plath författarskap.
  • Sylvia Plath studerade poesi i Cambridge, England.