Vad är platåskor?

March 22

Det är svårt att föreställa sig vad klassiska grekiska teatern har att göra med disco fasen av 1970-talet och början av 1980-talet. Det finns en sak som definitivt ansluter två: plattformen skon. I grekiska teatern, viktiga huvudpersonerna bar ofta skor som var förhöjda med en tung sula så att karaktärens väsentlig roll betonades. Visas längre möjligt att uppnå denna effekt.

Genom historien har många kulturer använt sig av någon form av plattform sko. I vissa fall, en förhöjd sko med en bred bas skyddade fötter eller kjolar från lera. Män som ville synas längre dök ofta i hälarna. Långt senare, danar av 1970 och 1980 tog ledtrådar från Grecian, romerska, europeiska och japanska stilar, och plattformen skon brast på disco scenen som den ultimata modeaccessoar till bellbottom byxor.

Plattformen skor har en bred, hög sula som höjer fötter genom flera inches, i stället för den traditionella tunn sula som de flesta skor tenderar att ha. I platåskor, både tån och hälen oftast förhöjda. Hela skosulan kan helt förhöjda, som har en gummerad eller kork botten, eller enbart tå och häl har en plattform bas. Heel sektioner är i allmänhet ganska bred.

I vissa skor, denna höjd förutsatt större stabilitet. Märken som Famolare talet var kända för sin räfflad gummisula på enkla loafers. I andra fall, platåskor var oerhört svårt att gå på, vilket gör även den högsta stilett verka som en toffel i jämförelse. Exceptionellt hög plattform klackar och tår var lätt orsaken till många en stukad fotled, eftersom foten snabbt kunde vända sidled ens när hon gick på ens mark. Dansar på plattformar kan bli ännu mer av en utmaning, men många kvinnor fulländat konsten.

Om du vill reminisce om platåskor, ser längre än 1970 klassiska filmen Saturday Night Fever. I filmen, platåskor i överflöd, och bärs av både kvinnor och män. John Travolta vita dansskor är ett utmärkt exempel på mäns platåskor.

Vissa typer av platåskor aldrig riktigt gick ut ur stil efter 1970-talet. En något upphöjd plattform som täcker hela sulan är fortfarande populär i casual sandaler och loafers. Extra gummi gav lite mer fjäder till steget, och du kan fortfarande hitta många sjuksköterskans skor med en tum eller två av plattformen, som hjälper kudde fötterna under långa arbetspass. Som ett sätt uttalande på 1980-talet, platåskor gav vika för de retro 1940/1950 spetsiga-toed klackar.

Män, för det mesta gav upp på "hiss skor" som gav dem några fler inches i höjd. Ändå mode har ett sätt att återvända, och platåskor haft en annan berömd ögonblick i slutet av 1990 och början av 2000-talet. Speciellt med många av 1970-talets mode stilar tillbaka för en regummerade, var platåskor presenterade inte bara i finskor, utan även på stövlar och loafers. En episod av USA: s Top Model presenterade en utmaning för de tävlande går i "extrema" platåskor. De flesta av kvinnorna trippade och stapplade upp banan, och en tjej stukade ens en tå.

  • Platåskor var populära i disco scenen.