Vad är en vandrande Catfish?

June 20

Clarias batrachus är en art av sötvattens havskatt, allmänt känd som en vandrande havskatt. Liksom många andra typer av havskatt, har den förmågan att andas luft. Den har också en annan ovanlig färdighet - förmågan att "gå" på land. Även om det är ursprungligen hemma i delar av Sydostasien, har detta havskatt införts för att vissa delar av USA (US). De flesta miljöexperter är överens om att den har potential att orsaka skador på det lokala ekosystemet, och det har märkts invasive art i många delar av USA.

Den genomsnittliga längden på denna fisk är typiskt omkring 1 fot (30,5 cm), men de har varit kända för att växa för att vara så länge som ett 1,5 fot (45,7 cm). Den scaleless kropp är smidig och skyddas av ett tjockt slem. Vita fläckar täcker ofta bruna eller grå kropp, som toppas av en lång ryggfena. Bröst ryggar i denna havskatt är mycket vassa, och de är ofta används för att flytta över landet.

Ålmal är kända för att bosätta sig i tillfälliga vatten, såsom pooler skapade av översvämningar under regnperioden. När dessa pooler torka upp, kan de färdas långa sträckor i jakt på vatten. Så länge huden förblir fuktig, kan Ålmal överleva ur vattnet tillräckligt länge för att hitta ett nytt hem, åtminstone tillfälligt. Namnet Ålmal inte är tekniskt korrekt. Istället för promenader, flyttar denna havskatt längs marken som en orm eller en ål. Genom att böja de skarpa bröst ryggar, kan denna fisk dra sin kropp längs marken.

Eftersom det anses vara en tropisk art, gång havskatt föredrar vanligtvis varma vatten. Det kan hittas i grunt, lugnt vatten, och eftersom det en luftandnings havskatt, ofta trivs den i vatten som har låg syre. Muddy, stillastående vatten i tillfälliga pooler som skapats av överskotts regn och översvämningar är oftast den perfekta miljön för denna fiskart.

Någon gång under 1960-talet, är det troligt att den gående havskatt infördes i USA från Thailand för användning i akvarier. Kort efter detta, en del av dessa fiskar rymt, antingen av misstag eller för att de var avsikt släppts. De är nu etablerade i hela många områden i Florida och Georgia, och möjligen Kalifornien och Nevada.

I många delar av USA, särskilt Florida, importerar eller ens besitter dessa levande fisk har förbjudits. På grund av sina omfattande aptit, kan Ålmal möjligen ha en skadlig inverkan på ekosystemen. De kommer att äta många av de mindre fisk och vegetation, lämnar lite mat för större inhemska fiskar. I vissa delar av Florida, har Ålmal hittats i vattenbruk dammar som livnär sig på fisk lagras där.

Gång havskatt är en allätare, snacking på en mängd olika livsmedel. Vanliga kost poster ingår småfisk, vatteninsekter, och vegetation. Någonsin opportunistiska, gång havskatt har också varit känt för att äta delar av döda fiskar.

  • I Florida har införa eller inneha Ålmal förbjudits.