Vad är Kabuki?

October 25

Kabuki är att de japanska som kanske Shakespearian teatern är att den engelska eller traditionell opera är att italienarna. Det har blivit en form av konstnärlig förkortning för den kultur som gett upphov till den, även om infödda intresset har varit varierande under åren. Kabuki är en traditionell form av japansk teater, som kombinerar inslag av dans, musik, pantomim och drama. Modellerna bär ofta överdrivna kostymer och extrem makeup att definiera sina karaktärer, med hjälp av rismjöl för att skapa en porslins effekt för deras hud.

Omkring 1603, en ung helgedom maiden namngav Okuni började iscensätta arbetade danser utanför Kyoto, den antika huvudstaden i Japan. Dessa föreställningar blev så välkänt att ett antal andra dansare och musiker bildat egna kabuki företag. Men eftersom dessa artister spelade främst den lägre klassen i tvivelaktiga delarna av staden, kabukiteater inte omfamnas av de övre klassen besökare som kontrollerade de "riktiga" arenor. Göra saken värre, några av de kvinnliga kabuki artister blev populär för sina bawdy sånger och suggestiva danser, ungefär som amerikanska burleska shower. Prostitutionen blev också en gemensam praxis efter en kubuki prestanda. Allt detta chockerande beteende ledde till ett förbud mot alla honor från framtida kabuki produktioner regeringen.

Ungefär som de Shakespeare teatergrupper, kabuki trupper ersätta manliga skådespelare kallas onnagata hos kvinnliga dramatiska roller. För en kort tid en del av den manliga onnagata fortsatte att följa de exempel på de förbjudna honor, men kabuki teater i allmänhet blev mycket mer sofistikerade. Tonvikten flyttas från den ursprungliga linjen dansar till dramer och komedier baserade på samtida teman av svek, politiska intriger och felaktiga identiteter. Kabukiskådespelarear studerade också rörelser och dialog i en populär dockteater form som kallas bunraku.

Som kabukiteater fått lite välbehövlig respekt från regeringen och överklassen, blev det en populär kulturell export för japanska diplomater. Även utländska kabukikapaciteter var ofta dyra att iscensätta, genererade de enorma mängder goodwill och en positiv, om lite anakronistiskt, utländska yttrande av traditionell japansk kultur.

Kabuki teater trupper lidit enorma förluster under andra världskriget. Det tog flera decennier att bygga upp ett tillräckligt antal utbildade aktörer för att ersätta dem som förlorade i strid eller indirekta skador. Samtidigt andra prestanda försäljningsställen, exempelvis västerländsk teater, filmer och tv, blev mer lockande för unga manliga skådespelare. Kabukiteater ses ofta av moderna japanska aktörer som ett bra provbana, ungefär som såpoperor i väst, men inte lämplig för en livslång karriär.

Kabukiteater förblir ganska populär bland infödda japanska teaterbesökare, i samma anda som Shakespeare produktioner förbli populär bland västerlänningar. Många kabukikapaciteter nu inriktad på att turister som söker en glimt av traditionell japansk kultur från en tid innan västerländsk inflytande.