Vad är en säng?

July 16

En säng är en metall eller trä ram som håller upp en madrass. Sedan urminnes tider har sängbottnar ansetts viktiga bitar av möbler, och var ofta vidare genom generationer. Idag kan sängbottnar byggas i en mängd olika stilar, från enkla metallramar till enorma himmelsuppsättningar.

De tidigaste sängbottnar tros ha gjorts i Egypten, mellan 3000-1000 f.Kr.. Dessa eftertraktade av kungligheter och ofta tungt ristade eller täckt i guld. De flesta av dessa tidiga sängar gjordes en stor bit, som består av fyra ben, en horisontell ram under madrassen och en sänggavel. Etruskerna och romarna hade också tidigt sängbottnar, men dessa var vanligtvis mindre genomarbetade än de egyptiska versioner.

Scandinavian Vikings är förmodligen ansvariga för de första hopfällbara säng ramar. Dessa trä sängar kan lätt tas isär och sätta ihop för resande ändamål. Detta gjorde bedstead lätt att transportera, även för trånga fartygsresor.

Tester och himmelssängbottnar blev populär under 17-talet. Dessa extremt tunga pjäser var normalt snidade i trä av mästare, och ofta med en vadderad sänggavel eller tjocka gardiner. Många 17th century sängar ansågs arvegods, och vidare genom familjer. William Shakespeare lämnade ökänt hans näst bästa säng till sin fru i sitt testamente. Medan vissa människor har föreslagit denna gåva var tänkt som en förolämpning, andra historiker hävdar att denna säng var förmodligen deras äktenskapliga sängen och avsedd att vara sentimental.

Den moderna säng är tillgänglig i många stilar för att passa varierande inredning behov. Den mest grundläggande säng är vanligtvis en metallram som består av endast madrass skenor och ben. Dessa är ofta på hjulförsedda ben, för enkel transport. De flesta inkluderar inte en footboard eller sänggavel. Dessa grundläggande modeller är vanligtvis tillgänglig mellan $ 50- $ 90 $ (USD.)

En annan populär variation av säng är kallade kaptenen eller amiral stil. Dessa sängramar är modellerad efter kapten maritima sängar, och är oftast ganska tungt. Generellt gjorda av trä, kapten sängar är en upphöjd plattform som oftast har lådor under madrassen. Detta är en stor stil för små rum, där lagringsutrymme kan begränsas. Captain sängbottnar varierar kraftigt i pris beroende på storlek och material, allt från hundratals till tusentals dollar (USD).

För en dramatisk uttalande, kanske du vill köpa en himmelssäng. Dessa är stora möbler, vanligen snidade i trä. Förutom sängramen och huvudgavel, en stolp har stora poler i varje hörn, ofta med ett tak eller baldakin ansluter dem. Tunga fyra affischer stämmer väl med renässansen eller viktorianska design stilar, medan ljusare träslag kan kombineras med ömtåliga tyger för en kolonial eller tropiska utseende.

Den säng är en av de äldsta och viktigaste möbler i mänsklighetens historia. Medan de kan vara dyra, kan en vacker säng fungera som en viktig designelement och ange tonen för din inredning stil. Oavsett om du föredrar plattform, kapten, fyra affisch eller vattensängar, kan investera i en säng lägga volymer till din komfort och design av ditt sovrum.

  • Engelska poeten och dramatikern William Shakespeare lämnade ökänt hans näst bästa säng till sin fru i sitt testamente.
  • Plattform sängar kräver inte en ruta våren för support.
  • Man tror de tidigaste sängbottnar gjordes i Egypten.