Vad är en glasad munk?

November 18

Stekt, sötad bakverk, så kallade munkar, är vanliga tillägg till frukost och mellanmål menyer. Munkar allmänhet toppad med någon sorts toppning, såsom glasyr, florsocker, eller en glasyr tillverkad från kombinationer av mjölk, socker och vanilj eller kakaopulver. Andra smaker kan blandas in i glasyr för en specialitet munk. De flesta bagerier inkluderar en glasad munk på menyn, eftersom det är en favorit bland donut finsmakare.

Munkar är lätta, söta bakverk gjorda genom att blanda mjöl, jäst, ägg, socker och smör till en deg. Smeten formas till en öppen cirkel, eller rullas till en boll, och steks i vegetabilisk olja. När bakverk har svalnat kan de doppas i glasyren. Många bagare lägga strössel eller socker över glasad munk medan den fortfarande är våt, eftersom glasyr binder toppings till pralin.

En glasyr börjar vanligtvis med värme mjölk i en kastrull. Vaniljextrakt, kakaopulver, eller andra aromer kan omröras i mjölken, men dessa bör antingen vara i flytande form eller att smälta till en vätska. När mjölkblandningen är jämn, är konditori socker vispas tills glasyren tjocknar något, men är fortfarande rinnande nog för munkar att lätt doppas. När du gör många munkar, kan glasyr hållas varm och vätskeform utan att bränna genom att hälla den i en skål, som placeras över en annan skål full med varmt vatten.

Varje glaserade donut tar ungefär fem minuter för att kyla efter att ha belagt. När sötsaken har svalnat, kommer glasyren bilda ett hårt skal runt den mjuka degen, vilket hjälper till att hålla donut från uttorkning, och lägger till en önskvärd konsistens. Under kylning bör en glasad munk placeras på en upphöjd rack, eftersom beläggningen kan droppa.

Helst ska en glasad munk ätas samma dag det har bakat, eftersom glasyr kan absorbera i degen över tiden, vilket påverkar dess konsistens. Om fler munkar är bakade än vad som kommer att ätas samma dag, kan de bakverk frysas i blixtlåspåsar innan inglasning. När de ska konsumeras, kan bagaren värma dem i ugnen, och förbereda färska glasyr på sig att doppa dem. Om munkar som redan har glasade inte kan ätas samma dag, bör de inte förvaras i slutna behållare, eftersom dessa kommer att låsa fukt i och göra dem fuktig. Löst täcka dem med hushållspapper, eller placera dem i en kartong, bör hålla dem fräscha nog att serveras följande dag.

  • Choklad glaserade munkar.
  • Glaserade munkar bör ätas samma dag de är bakade.