Vad är en Husfluga?

March 2

Husfluga (Musca domestica) är en av de vanligaste och mest spridda nonbiting insekter i världen. Visas nära mänskliga populationer är husfluga en viktig faktor vid överföringen av flera allvarliga sjukdomar.

Husflugor tillhör ordningen Diptera (som har två vingar). De är insekter, som har standard tredelad organ bestående av ett huvud, en bröstkorg, och en buk. Kroppen av husfluga, en hård exoskelett, är täckt med mycket små hårstrån. De har sex ledade ben, också täckta med hår. Det finns sensoriska receptorer för lukt och smak fördelat på ben och fötter av husfluga, och även på sina mundelar.

Vuxna husflugor uppnå typiskt en storlek större än 1/2 tum (1,25 cm), med honorna träffar hanarna i storlek. Bröstkorgen är mörkgrå, med fyra mörka linjer som kör på längden i ryggen. Den ventrala sidan av buken är gul. Husflugor har sammansatta ögon, som består av flera visuella enheter. Eftersom sammansatta ögon inte är fokuserade, är visionen av husfluga suddig.

Husflugor multiplicera med en svindlande hastighet. På bara ca två veckor från ägg till vuxen, kommer en kvinnlig vara redo att lägga ägg - nästan 500 av dem. Hon lägger sina ägg i partier av cirka 100 till 150, under en period av tre till fyra dagar. Hennes äggläggande medel val kommer att vara något larverna kan livnära sig på när kläckning. Typiska grogrunder inkluderar sopor, ruttnande mat, exponerade avföring från någon typ, och ruttnande djurkadaver. Äggen måste stanna fuktig för att kläckas framgång.

Inom mindre än en dag (8 till 20 timmar), den vitaktiga larver, som kallas fluglarver, kläcks och börjar äta. En fullvuxen maggot kommer att uppnå sitt mogna storlek - 0,3 till 0,5 tum (7 till 12 mm) - i ungefär tre dagar. Larver kommer att vara helt utvecklad och färdig att förpuppas i någonstans 4-30 dagar, beroende på temperaturen i deras miljö. Den mer optimal temperatur, desto snabbare deras utveckling.

Likaså utveckling av husfluga puppor beror på omgivningstemperaturen. Under optimala förhållanden är bara två till sex dagar som krävs för husfluga ta sig ur den PUPP fallet.

Under idealiska förhållanden, kan livscykel husfluga fyllas i så lite som tio dagar. Under mer utmanande förhållanden, kan det ta så länge som två månader. Den genomsnittliga livscykel husfluga sker i 10-21 dagar. Någonstans 10-20 generationer av husflugor kan uppstå under ett visst år.

Denna enorma kapacitet för reproduktion gör husfluga en formidabel fiende i kriget mot ohälsa och sjukdom. Husfluga ofta bärare av tyfoidfeber, mjältbrand, dysenteri och kolera, bland andra allvarliga sjukdomar. Den överför sjukdomen genom att plocka patogener upp sina ben hår och sedan deponera dem på mat, förorenar den, när den landar där.

Besitter snyltar, sugande mundelar, kan husflugor konsumera endast flytande livsmedel. För att göra det, de regurgitate på sin mat, vilket gör att matsmältningsenzymer att smälta maten så att de kan svälja det. Denna process överför bakterier från husfluga s maginnehåll till vad det råkar landa på och äter särskilt problematiskt om det är maten på väg att förbrukas av en människa.

Trots deras roll som bärare av sjukdomar och allmän irritation, gör husflugor utföra några användbara funktioner. De tjänar som föda för spindlar och fåglar, de fungerar som asätare att hjälpa konsumera döda djur och ruttnande avfall, och de är effektiva pollinerare.

Husflugor ska inte förväxlas med stabila flugor, eller hundflugor. Stabila flugor livnär sig på blod och orsakar rå, irriterade sår. Hundar som spenderar mycket tid utomhus kan vara primära mål för dessa flugor. Blow flugor eller köttflugor är stora, långsamma, glänsande gröna eller blå flugor som också kan förväxlas med husflugor. Dessa flugor föredrar nyligen döda djur och är en bra indikator på ett dött djur i närheten. De biter inte.

  • Sopor är en vanlig grogrund för husflugor.
  • En husfluga.
  • Flugor börjar som larver, som fjärilar börjar som larver.
  • Många människor använder flyga papper för att bekämpa husfluga angrepp.