Hur väljer jag det bästa Vermouth?

January 25

Välja den bästa vermouth är till stor del en fråga om personlig smak, även om det finns några faktorer att tänka på när du gör ditt val. De två huvudkategorier av vermouth är söt och torr, men det finns också produkter som faller i mitten av intervallet. Söta vermouth har en högre sockerhalt, medan torra sorter innehåller en större andel av alkohol, så att du kan basera ditt val på vilken av dessa egenskaper som du söker. Om du letar efter ett bra vitt vin substitut för att använda i din matlagning, då kanske du vill titta på torra vermouth. Cocktail recept kan kalla för antingen typ, och du kan också dricka högkvalitativa vermouth raka eller på klipporna.

Vermouth är en typ av alkohol som vanligtvis kallas vin som har tillsatts alkohol och aromatiserade. De flesta vermouth är gjorda av ett vitt vin bas, även om andra använder en blandning av druvsaft och alkohol kallas mistella. Aromatiska örter och kryddor, och ytterligare alkohol, tillsätts sedan för att skapa den slutliga produkten. Tillsats av druv brandy är ett sätt dessa viner är berikade, även om andra destillerade alkoholer används ibland i stället. På grund av de olika baser och tillsatser som används vid framställning av vermouth, har varje en sin egen unika smak.

Det finns två huvudsakliga sätt att välja en bra vermouth, varav en är om det är sött eller torrt. Om du letar efter vermouth att använda i matlagning, då du kommer vanligtvis vill hitta en torr sort. Torra vermouth kan användas som vitt vin substitut i matlagning, oftast med gott resultat. Dessa vermouth är ofta väl lämpade för användning i såser, särskilt för fisk, även om de också kan vara användbara som en komponent i marinader. Den söta sorten är normalt sett bättre lämpad för drinkar än matlagning, men även vissa cocktail recept kräver torr vermouth.

Om du letar efter ett vermouth att dricka som en apertif, eller användning i drinkar, bör du välja en som kommer att tilltala dig. En del av denna urvalsprocess kommer att vara om du vill ha en torr produkt med mer alkohol innehåll, eller en söt en med mer socker. Det finns andra faktorer som spelar in också men eftersom vermouth är gjorda med ett så brett utbud av kryddor och aromer. Vissa produkter är pepprig smak, medan andra har inslag av kanel eller kryddnejlika. Du kan behöva köpa några flaskor och experimentera för att hitta den vermouth som du hittar den mest tilltalande.

  • En traditionell martini görs med gin och lite torr vermouth.