Vad är en Golden Goal?

September 11

Den gyllene målet avser ett mål som görs av ett fotbollslag under övertid. De övertid minuter i en bunden fotbollsmatch liknar "sudden death". Spelet slutar i övertid med första poäng, och det lag som gör poängen har gjort den gyllene målet.

Denna term användes först 1992 för att ersätta den mer negativa termen "sudden death". Men är detta sätt att bryta en slips inte längre används av Fifa (FIFA), vilket är den största styrande organet för professionell fotboll spel. FIFA använde den gyllene målet metod för cirka tio år.

Många känner Golden Goal regeln inte var framgångsrik eftersom lagen ofta skulle spela konservativt och defensivt. Om ett spel sinande målet inte gjordes under övertid, sedan lag avgöras en slips med straffsparkar. Detta föredras av många spelare, och ofta båda lagen ville se en bunden spel bosatte på detta sätt.

De som hade etablerat idén om plötslig död trodde att omdöpt Golden Goal skulle producera dramatiska åtgärder i spel som gick in i övertid. Istället tenderade att producera mycket mindre dramatisk handling på grund av den konservativa sätt på vilket lag spelade.

Det finns några undantag. Vissa EM hade ett vinnande utfall bestäms med denna metod. År 1996 slog Tyskland Tjeckien med hjälp av en gyllene mål. Vad bra, år 2000, Frankrike slog Italien med en att avgöra fotbolls-EM.

Men som en följd av missnöje med denna tie brytande metoden silvermålet slips brytande metoden infördes. I denna övertid strategi är lag ges en extra 15-minutersperiod, och det lag som gör det mesta vid utgången av denna period skulle vinna matchen. Denna metod har också kasseras efter några år.

Nu varken Golden Goal eller silver mål metod bestämmer band. Istället lag har två 15-minuters halvor efter en bunden matchen slutar vid 90-e minuten. Laget med flest poäng i slutet av de två halvorna vinner matcherna. Straffar avgör ett spel som förblir oavgjort efter de två halvorna har spelats.

  • Tyskland vann EM 1996 med en gyllene mål.
  • En fotbollsmål görs i övertid är en gyllene mål.
  • FIFA endast den gyllene mål i den internationella konkurrensen om cirka 10 år.