Vilka är fördelarna med kollagen och elastin?

October 21

Kollagen och elastin är naturligt förekommande strukturella proteiner som normalt produceras i dermis, den mellersta lagret av huden. Dessa proteiner tros vara avgörande för att hålla huden mjuk, smidig och elastisk. Även om kroppen producerar naturligt dessa proteiner, deras produktion minskar oftast när människor åldras. Vissa produkter hudvårds och livsmedel kan bidra till att upprätthålla förhöjd produktion av kollagen och elastin i huden. Friska nivåer tros minska tecken på åldrande, särskilt skrynkling och sagging av huden.

De hudvårds fördelarna med kollagen och elastin tros vara många. Dessa proteiner sägs jämna ut fina linjer och rynkor och lägga till, återställa, eller bibehålla hudens elasticitet. Produkter som innehåller dessa används vanligtvis för att minska tecken på åldrande.

De naturliga strukturella proteiner produceras vanligtvis genom dermala hudceller som kallas fibroblaster. Kollagen är ansvarig för att hålla huden fyllig. Elastin anses vara en viktig byggsten i den fibrösa vävnad som håller huden smidig och elastisk. Ungdomar har oftast höga nivåer av dessa proteiner i sin hud, men produktionen i kroppen avtar med åldern, vilket leder till fina linjer, rynkor och slapp. En kombination av faktorer, inklusive kollektiva solexponering, kost och tobaksbruk, kan påskynda nedgången av naturliga kollagenproduktionen.

Aktuella hudvårdskrämer som innehåller kollagen och elastin är allmänt tillgängliga från många tillverkare. Dermatologer tror att dessa produkter, medan ofta mycket fuktgivande, inte faktiskt öka kollagen eller elastin nivåer i huden. Vissa produkter är dock utformade för att stimulera deras produktion i kroppen. Detta är ofta tros vara det bästa sättet för äldre att skörda frukterna av dessa proteiner.

Olika livsmedel anses kunna hjälpa huden att behålla ungdomlig kollagen och elastin nivåer. Vitamin A, som vanligtvis finns i sådana livsmedel som morötter och meloner, kan hjälpa huden producerar höga nivåer av kollagen. Zink, som typiskt finns i kött, mejeriprodukter, och skaldjur, tros avgörande för upprätthållandet av elastinfibrer. Ett ämne som kallas genistein, till stor del finns i soja, tros öka produktionen av kollagen samtidigt neutralisera verkan av enzymerna ofta inblandade i åldrandet. Livsmedel som innehåller mycket C-vitamin och andra antioxidanter, såsom grönt te, kan också hjälpa till att skydda mot åldrande på ungefär samma sätt.

  • Kollagenproduktionen saktar som en del av det naturliga åldrandet.
  • Vissa ansiktskrämer innehåller kollagen.
  • Åldrande hud har utarmat nivåer av elastin och kollagen.
  • Ett diagram av yngre hud och äldre hud som visar hur den minskning av kollagen kan leda till rynkor.
  • Kollagen-baserade hudvård kan användas som en del av en anti-åldrande regim.
  • Äldre människor är i bäst position att dra nytta av kollagen och elastin öka anti-aging krämer.