Vad är en Black Russian?

October 19

En Black Russian är en cocktail som är gjord med kaffelikör och vodka, tjänade över krossad is. Denna cocktail är ganska vanligt i många delar av världen, och det är ofta en av de första drycker som en bartender lär sig att förbereda sig. Svarta ryssarna är mycket lätt att göra hemma, och de kräver inte några speciella bar verktyg eller komplicerade trick. Svarta ryssar kan även finjusteras för en mängd olika smaker och tillfällen.

Denna cocktail är utformad för att serveras i en gammaldags glas, som ibland kallas en lowball glas. Dessa låga, grundläggande tumlare är utformade för att rymma en skopa av is och flera blandade ingredienser. Normalt är en Black Russian serveras utan en garnering, även om ett sugrör cocktail eller omrörare kan inkluderas för att röra upp ingredienserna. Om du lagerhålla ett hem bar, många kök leverans butiker säljer cocktail glas varierande former eller storlekar, och du kan lika gärna få en full uppsättning, så att alla dina glasögon match.

Kredit för utvecklingen av Svarta ryska ges vanligtvis till Gustave Tops, en belgisk bartender som arbetade på 1940-talet. Namnet på drycken påstås en hänvisning till de spända relationerna mellan Ryssland och stora delar av Europa under det kalla kriget, och det faktum att drycken innehåller vodka, ett klassiskt ryskt alkohol. Toppar använde en ungefär 2: 1 förhållande av vodka till kaffelikör, även om olika bartenders kan justera detta förhållande något för personlig smak.

Ett vanligt val av kaffelikör för Black ryssar är Kahlúa, även om andra varumärken kan användas också. Drycken är gjord genom att mäta isen i glaset, hälla vodka över den, och sedan lägga kaffelikör. Bartendern som gör drycken kan röra den för att blanda det, eller presentera det med skikten separeras, så att konsumenten kan röra om så önskas. En variant på drycken är Tall Black Russian, tillverkad i ett highballglas och blandas med cola.

Förutom en Black Russian, kan man också göra röda ryssar, med körsbärslikör istället för kaffelikör, och Gröna ryssar, som använder mint likör att ersätta kaffelikör. På 1960-talet, var en annan version av denna cocktail kallas White Russian utvecklas. Vitryssar använda samma ingredienser, men lägga ett lager av mjölk eller grädde för att stänga av cocktail i en mycket rik drink lämplig för efter middagen konsumtion.

  • Mint likör används för att ersätta kaffelikör i Gröna ryssar.
  • Vodka är en komponent i en Black Russian.