Vad är Haverrot?

October 4

Svartrot är en rotfrukt hemma i Medelhavsområdet i Europa, där den har odlats och använts i livsmedel i århundraden. Denna anläggning har också varit allmänt införts till andra regioner i världen, även om det i första hand är populär i Europa. Vissa specialmarknader bär svartrot, speciellt på hösten, när den är i säsong, och det kan också odlas i ett hem trädgård, för människor som bor mellan USDA zoner sex och tio.

Formellt är denna växt kallas Tragopogon porrifolius, och det går även av Purple Goatsbeard och Oyster Plant. Den har bladliknande blad och smala stjälkar som producerar distinkta lila blommor i det andra året av tillväxt. Förutom till roten, greenerna och stjälkar är också ätbara. Svartrot rot har en något oysterlike smak, förklarar en av sina vanliga namn, och greenerna och stjälkar är milt söt.

Det finns ett antal användningsområden för svartrot. Unga rötter kan rivas och serveras på sallader, medan äldre rötter måste kokas mjukna. Rötterna kan läggas till soppor och grytor, skalade och mosade, eller användas i rotfrukt gratänger. Greenerna kan användas råa eller kokta i sallader och andra rätter, medan stjälkarna gynnas av en ljus ångande eller snabb rostning, ungefär som sparris.

Beroende på sort, kan trot vara vit, guld eller svart färg. Som en allmän regel, rötterna måste vara rensat och skalade före användning. The Mammoth Sandwich Island sort är den mest populära för konsumtion, eftersom det ger stora, jämnt stora rötter så länge den odlas i väl funge jord med massor av kompost.

I butiken, bör kockar väljer svartrot som känns tunga för sin storlek. Rötter bör vara jämnt textur, utan mjuka fläckar eller tecken på missfärgning, och de bör förvaras i kylskåp, insvept i plast. Kockar kanske vill vara medveten om att svartrot utstrålar en klibbig vit sav när det styckas, så det är en bra idé att arbeta med dessa rötter bredvid diskhon för enkel tvätt.

Trädgårdsmästare som vill växa trot kan få frön från specialföretag och vissa trädgårdsbutiker. Fröna bör planteras i en förberedd grönsak säng efter den sista chansen för frost är över, och hålls fuktig tills de gror. Det kan ta upp till tre veckor för fröna att gro, och det är en bra idé att lämna dem ostörda tills de gör, eftersom plantorna kan se ut små kvistar, snarare än växter, och de kan av misstag bort av övernitiska trädgårdsmästare . När grodde, tar svartrot runt 120 dagar att mogna.

  • Svartrot hör hemma i Medelhavsområdet Europa.