Vad är Leucocoryne?

July 2

Leucocoryne är en växt släkte som är en del av Alliaceae familjen. Den innehåller cirka 12 arter av perenna blommande växter som är inhemska till Chile. Växterna har aromatiska blommor med mångfärgade kronblad som sitter ovanpå upprätt, smal stjälkar. De är oftast odlas som krukväxter och snittblommor är långvarig och lämpliga för vaser. Denna växtsläkte inte tål frost eller fukt.

Namnet på detta släkte kommer från de grekiska orden leukos och koryne som översätter till "vita" och "klubben", respektive. Flera anläggningar i denna genus kallas härlighet solen eller Andinska härlighet solen lily. Leucocoryne purpurea är allmänt känd som lila härlighet solen. Den har ljuslila blommor, medan L. coquimbensis har vita blommor. De flesta av arterna i detta släkte har doftande blommor.

Alla arter i detta släkte är hemma i Chile. Leucocoryne purpurea växer främst längs kusten på höjder från 0 till 1600 fot (ca 0-500 m). Leucocoryne ixioides fyller kustbergen och inrednings dalar på höjder mellan 1.600 och 6550 meter (500-2000 m).

L. purpurea, eller lila härlighet solen, växer vanligtvis 20 inches (50 cm) lång och 4 inches (10 cm) bred. De smala, linjära blad är silvergrått till grön färg. En tunn, rak stam stiger över marken och har en flock av blommor. En flock är ett blomsterarrangemang där flera blomstjälkar av liknande storlek gro upprätt från stammen på en enda punkt. Strukturen är liknande till det av en öppen paraply.

Lila härlighet solen allmänt odlas i en skyddad plats som har bördig, väldränerad jord. Det är anpassningsbar till de flesta jordtyper inklusive lerig, sandig, och lera. Denna växt kan också tolerera sura och alkaliska jordförhållanden. Om odlas inomhus, är det rekommenderat att använda en lerjord baserad planteringsjord som innehåller skarp sand.

Generellt lila härlighet solen kräver fullt solljus och en genomsnittlig mängd vatten för att växa bra. Överflödigt vatten kan orsaka ohälsosamma förhållanden, och frost kan skada plantan under vintern. Växter som odlas inomhus bör placeras nära fönster så att de har tillgång till direkt solljus. Krukväxter bör också ha tillräcklig ventilation.

Leucocoryne växter är lökar, vilket innebär att de har en underjordisk köttiga struktur som lagrar mat för användning under vilande perioder. De är oftast vilande under den varma sommaren och växa under vintern. När växten har etablerat sig i en kruka, bör det förbli där i minst två år innan det transplanteras. Detta säkerställer lampan är stark nog att anpassa sig till en ny miljö.