Vad är det Schabrakschakal?

July 11

Den Schabrakschakal eller Canis mesomelas, är en liten canid uppkallad efter den svart päls som löper längs sin kropp från halsen till svans. De finns i en mängd olika livsmiljöer i delar av södra och östra Afrika. De flesta svarta stödda schakaler är aktiva under både dag och natt, även om de som bor i närheten av människor är mer nattaktiva. Känd för sin listiga natur, dessa schakaler söker efter föda i grupper, livnär sig på däggdjur, reptiler, fåglar, kadaver och sopor. Istället för att bilda förpackningar, de lever som enskilda familjer som består av en manlig och kvinnlig paret och deras avkomma.

Black-backed schakal har rostiga eller rödaktiga färgade rockar med vita bukar och kistor. Plåstret av svart päls kör ner ryggen skiljer dem från andra arter, såsom sandfärgade gyllene schakal. De har stora, spetsiga öron och smala nosar. En vuxen Schabrakschakal väger vanligtvis mellan 11 och 22 pounds (5 till 10 kg) och åtgärder kring 3 fot (1 meter) i längd.

Denna mycket adaptiva arter lever i flera livsmiljöer i områden i södra Afrika, inklusive Sydafrika, Botswana & Namibia. De kan också hittas i östra afrikanska länder som Etiopien, Kenya och Somalia. Black-backed schakal är smarta och lyckas hitta mat och husrum i öknar, savann och öppna skogsmarker, samt i städerna och förorterna.

Dessa schakaler betraktas både dygns och nattlig. De är ofta ute och letar efter mat under dagen och på natten. Schakaler som bor nära städer tenderar att vara mer aktiva under natten för att undvika potentiella konflikter med människor. Även om de inte generellt aggressiva, kommer de att attackera för att försvara sitt territorium.

Den Schabrakschakal är en opportunistisk forager med en varierad kost. De samlar allmänhet i små grupper på upp till tio personer för att äta as för någon mat som är tillgängliga nära sina territorier. Vanliga födokällor inkluderar insekter, frukt, små & medelstora däggdjur, fåglar, slaktkroppar och skräp, även om schakaler ibland lever på husdjur och boskap.

Sociala enheter bland Schabrakschakal arter är små jämfört med hunddjur som samlas i flock. En typisk grupp har två vuxna och deras valpar, även om avkomman från tidigare år ibland stanna hos sina föräldrar för en stund. Till skillnad från många andra arter av däggdjur, par svarta-backed schakal förblir monogama för de flesta eller alla av sina liv. Honorna föder kullar med 6:59 valpar under våren eller sommaren.

  • Den Schabrakschakal finns i delar av södra och östra Afrika.
  • Den Schabrakschakal är hemma i Somalia.