Vad är Tierradentro?

December 5

Tierradentro är en stor samling av ruiner i Colombia. Det är en Unescos världsarvslista, och har varit sedan 1995. Tierradentro innehåller ett antal enskilda platser, och är ett utmärkt exempel på pre-Columbian konstruktion.

De tidiga invånarna i Tierradentro, ett jordbruks människor som talade Chibcha, anlände i den 7: e århundradet. Lite är känt om dem, men det är tänkt att de var ett fredligt folk, med stor skicklighet i måleri, carving, och keramik. De fanns vid samma tidpunkt som den närliggande San Agustin kultur, och det verkar de delade vägar och handlas med varandra regelbundet.

Webbplatsen för Tierradentro innehåller fyra mindre platser, varav tre innehåller gravar, och en av dem är en samling av statyer. Var och en av gravarna tycks ha handsnidade direkt i vulkanisk sten, och nå djup på upp till 10 fot (3m).

Gravarna är anmärkningsvärda för sina vackra målningar. Dessa målningar är gjort i rött, ockra, svart och vitt, och består av intrikata geometriska mönster. Vissa gravar inkluderar även små statyer och artefakter, även om de allra flesta av dessa har plundrats under de mellanliggande århundradena.

Den första platsen, Sergovia, innehåller ungefär trettio gravar som har öppnats, och sexton av dessa har tänt för prospektering. Dessa är de enda gravar i Tierradentro som har upplysta, och Sergovia är den mest omfattande av de gravplatser, och anses vara den mest imponerande av de flesta besökare.

Nästa plats i Tierradentro, Alto del Duende, omfattar fyra gravar, men ingen av dessa är tända, och så är inte idealiskt för prospektering. Den sista uppsättningen gravar, Alto de San Andres, hittas utanför San Andres Pisimbala och dessa gravar är också svårt att se.

En annan plats på Tierradentro, El Tablon, är anmärkningsvärt eftersom det innehåller ett antal vackra statyer. Dessa statyer är av liknande typ som statyerna som finns i San Augustin. De är vackra, något squat siffror, med breda huvuden och näsor och ganska raka linjer.

Exploring Tierradentro sker till fots, och det tar mellan 15 och 45 minuter att ta sig från en plats till nästa, så en hel dag behövs för att till fullo uppskatta den större platsen. Eftersom lamporna installeras endast i vissa gravar Sergovia, föra en ficklampa är mycket uppmuntras.

Efter att ha utforskat Tierradentro själv, både Etnografiska museet och Arkeologiska museerna erbjuder utmärkta möjligheter att lära sig mer om kulturen som en gång bebodde området, och de arkitektoniska stilar som de anställda.

Att ta sig till Tierradentro är inte särskilt lätt, särskilt under regnperioden. Detta är en välsignelse och en förbannelse, men eftersom det innebär att webbplatsen är ofta praktiskt taget tom. Vakter gör vandra området, både för att skydda platsen och för att skydda besökare, och kan vara till hjälp för att peka dig i rätt riktning, ska du bli förlorade på någon av de långa vandringar mellan platserna.