Vad är Lysin acetylsalicylat?

December 8

En vanlig smärtstillande medel, acetylsalicylsyra också går under namnet aspirin. Lysin acetylsalicylat är en något annorlunda molekyl i strukturen till den ursprungliga aspirin molekylen, men forskarna fortfarande använda namnet aspirin för att hänvisa till den. Den har samma smärtstillande verkan, men är mer lämplig för intravenös administrering än traditionell aspirin.

Inom medicinen kan en typ av läkemedel kommer i något olika former. Detta beror på att små variationer i molekylstrukturen kan förändra det sätt på vilket läkemedlet verkar i kroppen. Lysin acetylsalicylat är ett salt av aspirin, vilket innebär att den har en särskild sektion fäst vid den, i det här fallet, en lysin molekyl.

Lysin är en av de aminosyror som människan använder som byggstenar för proteiner. Medan det inte har någon smärtstillande effekt, gör det aspirin för att vara lösligt i vätskor. Det är acetylsalicylat delen av läkemedlet som minskar smärta. Det karakteristiska för löslighet gör drogen lämplig för injektioner och även för flytande läkemedel som måste sväljas.

Funktionen av läkemedlet är för att stoppa enzymet cyklooxygenas från att utföra sin normala funktion i immunsvaret hos kroppen. När enzymet blockeras, producerar kroppen lägre nivåer av ämnen som kallas prostaglandiner. Dessa normalt berättar kroppen att skapa inflammation och smärta, så när de är nedregleras, patienten känner mindre smärta och inflammation går ner.

Exempel på lämpliga villkor som lysin acetylsalicylat kanske kan behandla huvudvärk, speciellt migrän. Aspirin baserade läkemedel har också blodförtunnande effekt, och kan vara lämpliga för vissa personer med hjärtsjukdomar. Förutom dessa specifika fall, kan lysin acetylsalicylat s smärtstillande effekter också gynna en mängd olika värk och smärta som kräver intravenös behandling.

När en patient tar ett läkemedel oralt i en form som en tablett, kan den aktiva ingrediensen i läkemedlet orsaka temporär irritation i mag-tarmkanalen. Eftersom drogen har också att göra sin väg genom mag-tarmkanalen och till det område som är smärtsamt, typiskt en tidsfördröjning uppstår tills smärtan lindras. Personer som lider av illamående och kräkningar kan också inte kunna hålla medicinen ner tillräckligt länge för att dra nytta av dess effekter. Fördelarna med en läkare injicera lysin acetylsalicylat direkt i en ven innebär att alla dessa potentiella problem kringgås, och läkemedlet får den nödvändiga ytan snabbt.

  • Lysin acetylsalicylat kan användas för behandling av migrän.
  • Acetylsalicylsyra är morgon allmänt känd som acetylsalicylsyra.