Vad är Art Nouveau arkitektur?

December 3

Jugend arkitektonisk stil utvecklades i Europa mellan 1890 och 1914. Denna stil växte fram ur ett uppror mot klassiska idealen inom arkitektur och konst. Den byggde på antagandet att naturen var den bästa inspirationskälla och estetiska principer, eller idéer om skönhet. De viktigaste egenskaperna hos jugendarkitektur och konst var böjda former och utsmyckade dekorationer med former från naturen. Art Nouveau stilar påträffades inte bara i arkitektur och målningar, men i konsthantverk också, vilket gör den tillgänglig för många människor.

Förespråkare av jugendarkitektur vände mot hänvisningar till klassiska grekiska och romerska standarder som varit populära under en stor del av 1800-talet. De drevs att kasta av strikta och formella filosofier av konst. Istället arkitekter som ritade jugendbyggnader fann sin inspiration i den uttrycksfulla linjer och former i naturen, särskilt från blommor och andra växter.

Böjda linjer och valv dominerade utsidan av jugendarkitektur. Ett exempel är Casa Batllo i Barcelona, ​​Spanien, som omarbetades av Antoni Gaudi mellan 1905 och 1907 i jugendstil. Utsidan av Casa Batlló har böjda, bladlika balkonger. Ner på varje balkong har en blomma design som kan ses från gatan, och de nedre våningarna har böljande valv. Casa Batllo har inte många raka linjer eller geometriska former, som till och med hörnen av byggnaden är krökta.

Ett annat exempel på jugendarkitektur är Hotel Guimard, byggd av Hector Guimard 1912 i Paris, Frankrike. Guimard byggde huset för sig själv och hans hustru Adeline Oppenheim. Fönstren på Hotel Guimard är skyddade av bågar med root-liknande mönster. En stor balkong högst upp i byggnaden har en utarbetad smidesjärn räcke med blommiga inslag. Den farstun till huset har en båge med asymmetriska, blommönster.

Inte bara var jugend tydlig i yttre arkitekturen men inredning visade sina normer också. Utsmyckade lister med lättnad skulpturer av växter, blommor och fåglar var kännetecknande för byggnadsinteriörer. Överdådiga, vindlande trappor var vanliga liksom.

Förespråkare av jugend avsåg att vara en icke-elitistisk stil av konst som inte drar gränser mellan konst som måleri och skulptur, och tillämpad konst som keramik och metallbearbetning. Jugendstil tillämpades på mattor, möbler, textilier, tapeter, lampor och grafisk design. Av denna anledning, jugend var en stil tillgänglig för en bred antal människor.

  • Art Nouveau arkitekter avvisade de klassiska formerna av grekiska och romerska arkitektur.
  • Art noveau har ofta växt och blommotiv.
  • Böjda linjer och valv är karakteristiska för jugendarkitektur.