Vilka är symtomen av en D-vitamin Överdosering?

August 7

Även D-vitamin är viktigt för en hälsosam livsstil, kan för mycket av det orsaka hälsoproblem. Magbesvär och högt blodtryck är kända biverkningar av överdrivet intag av vitamin D. Mer allvarliga biverkningar inkluderar hyperkalcemi, kramper och dövhet.

Vitamin D införes i kroppen i ett antal olika sätt men vanligtvis genom exponering av huden för ultraviolett ljus från solljus. Vid exponering för direkt solljus, kroppen kan generera sin egen D-vitamin, och ca 30 minuters daglig exponering för solljus kan leverera en tillräcklig mängd D-vitamin för en vuxen. Vitamin D kan också lämnas av vissa livsmedel, såsom fet fisk och svamp, samt livsmedel som har berikats med D-vitamin, inklusive några mjölk och ost. Många människor öka sitt intag av vitamin D med kosttillskott som fiskleverolja tabletter eller vitaminer.

Det är oerhört svårt, och vissa läkare hävdar att det är nästan omöjligt, att uppleva en vitamin D överdos formulär solexponering eller enbart diet. En överdos uppträder i allmänhet när alltför många kosttillskott, i form av vitaminer eller torskleverolja, sättes till kosten. Den dagliga rekommenderade dosen av D-vitamin är 2000 internationella enheter (IE) för vuxna, men vissa läkare pekar på att en högre dos av D-vitamin kan leda till fler hälsofördelar. Även om den exakta dosen är under debatt, har de flesta fall av vitamin D överdosering inträffade hos individer som tar cirka 40.000 IE dagligen.

En D-vitamin överdos är sannolikt att resultera i gastrointestinala problem, såsom illamående, kräkningar eller förstoppning. De som lider av en överdos kan också uppleva en minskad aptit. Dessa problem är oftast de första indikatorerna på en överdos.

En annan relativt vanligt symptom på en D-vitamin överdos är högt blodtryck, även känd som högt blodtryck. Högt blodtryck är förknippat med en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke, och ihållande högt blodtryck kan också orsaka njursvikt. Andra mindre vanliga biverkningar av för mycket D-vitamin inkluderar kramper, blindhet, dövhet och förhöjda kolesterolvärden.

En viktig bieffekt av en vitamin D överdosering är hyperkalcemi, som uppstår när för mycket D-vitamin i kroppen resulterar i en över upptaget av kalcium. Symptomen på hyperkalcemi inkluderar dehydrering åtföljs av överdriven törst, muskelvärk och svaghet, förstoppning, illamående och kräkningar. Om den lämnas obehandlad, kan hyperkalcemi resultera i onormal hjärtrytm, njursten eller ens njursvikt.

  • Överdriven törst kan vara ett symptom på vitamin D överdosering och de medföljande medicinska frågor.
  • För mycket D-vitamin kan orsaka njursten.
  • D-vitamin.