Emerging Markets och viktig politisk Systems

July 7

Som du överväga att investera i tillväxtmarknader och börja forska dina alternativ, du € ll möter en mängd olika politiska system. Om du vet vad en countryâ € s underliggande metod för att fatta beslut är, du € ll har en bättre uppfattning om hur vinsterna görs skapas möjligheter och risker fördelas, så det lönar sig att bekanta sig med de stora politiska system .

Politiska system ofta i kombination med varandra, eftersom de flesta länder är blandningar av olika system. Tänk på informationen här som riktlinjer för hur saker händer i ett land, och kom ihåg att de faktiska driftsreglerna varierar kraftigt:

 • Envälde:. En regering som styrs av en enda person, är envälde ett finare sätt att säga diktatur (. En diktator är en person som utövar absolut makt i ett land) När makten är koncentrerad till en enda person, kvaliteten på besluten beror på Kvaliteten på ansvarig person. Enväldear är vanligare i föruttillväxtmarknader än på tillväxt och gränsmarknader, även om många länder som Ryssland och Saudiarabien har inslag av enväldiga styre i praktiken.

  Från en investorâ € s perspektiv kan ett envälde vara bra om det gör landet stabilt. Men om inte regeln är välvillig, resultatet ofta sjud oroligheter som kan göra det svårt att få företag gjort. Och om envåldshärskare dör eller tvingas ta slut, kan investerare inför en stor risk om landet doesnâ € t har ett system med ordnad övergång.
 • Demokrati: I en demokrati medborgarna röstar på sina representanter i regeringen. Effektiva demokratier är kraftfulla eftersom folk har en direkt andel i regeringen, och de ansvariga vet att de måste vara öppen och ansvarig om de hoppas att stanna i kontoret. Men demokratier kan också vara rörigt, med människor som inte kan nå konsensus eller acceptera hårda sanningar om verkligheten.

  Demokrati ISNA € t synonymt med kapitalismen. Vissa föruttillväxtmarknader är demokratier, men de donâ € t göra listan över tillväxt eller gränsmarknader på grund av deras investeringsklimat.
 • Socialism: Under socialismen, många av en countryâ € s tillgångar ägs kollektivt av sina medborgare. Humankapital är ofta starkt eftersom regeringen använder vinsten från dess tillgångar och höga skatteintäkter för att finansiera sjukvård och utbildning. Eftersom landet har en stark skyddsnät, kan människor vara villiga att ta ökade risker med affärer och teknik. De kan emellertid också känna att de donâ € t behov av att arbeta och produktion och ekonomisk tillväxt kan vara ganska låg.
 • Kommunism: En form av socialism som börjar med en våldsam störta de befintliga kraft spelarna skapar kommunismen jämställdhet genom en stark centralregering. I verkligheten är känslan av jämlikhet ofta skapats av tillgångs beslag och av brist på incitament att åstadkomma någonting.

  Kommunismen är ofta förknippat med en demoraliserad befolkning, undertryckande av mänskliga rättigheter, och politiker som är mer intresserade av makt än i välfärd för medborgarna. Men att? € s absolut inte alltid fallet.
 • Monarchy: Tillväxtmarknader har ofta starka familje dynastier som styr mycket av den nationella rikedomen. Regeringen leds av en person som ärvt jobbet och som kanske eller kanske inte vara kvalificerade att göra det. Vissa monarker är inkompetenta diktatorer, andra är tankeväckande och intelligenta människor som älskar sitt land och vill göra rätt av deras folk. Många monarker fungera som statschef, delegera rollen av regeringschef till någon demokratiskt vald, vilket ofta skapar investerarvänliga stabilitet.
 • Teokrati: En regering som kör längs strikta religiösa linjer, i en teokrati, kan regeringschefen väljas eller kan vara en kung, men i båda fallen är ansvarig inför religiösa ledare som sätter lagar och lösa tvister. Dessa nationer är ofta stabil och förutsägbar, men de kan lämna lite anlita utomstående som donâ € t delar deras värderingar. Medlemmarna i den dominerande religionen har företräde framför alla andra. Många nationer i Mellanöstern är teokratier, som regleras av diktat olika valörer av islam.