Vad är en Sprutfiskar?

June 26

En Sprutfiskar är en typ av fisk hemma i Asien och Australien som kustindustri på insekter genom att skjuta droppar vatten från dess mun. Dess syfte är förvånansvärt exakt och forskning har visat att den har komplexa visuella process förmågor. Det finns endast ett fåtal kända arter, som alla hör till Toxotidae familjen. De hålls ibland som sällskapsdjur.

Sprutfiskar, även kallade spinner fisk, lever i många olika miljöer i sydöstra Asien, norra Australien och Indien. De föredrar oftast saltvatten eller bräckt vatten, men ibland finns längre inåt landet i sötvatten strömmar. De flesta arter är relativt små och smala arbetsföra och har svarta linjer eller fläckar som förgyller deras silver eller ljusbrun färg. De är i allmänhet under 6 inches (15,2 cm) i längd, men några har varit kända för att nå över en fot (30,4 cm) långa.

Dessa lite fisk förtjänat sin bågskytt moniker utifrån sin unika metod för jakt byten ungefär som en bågskytt skjuter en pil. Fisken kan jaga individuellt eller i grupp, och ofta attackerar insekter perching precis ovanför vattnet på blad eller grässtrån. Den attackerande fisk shoot droppar vatten på intet ont anande insekt, som faller i vattnet och äts. De kan exakt förutsäga var sitt byte kommer att landa och kan hoppa ur vattnet för att svälja insekten.

Som jägare, dessa fiskar är förvånansvärt exakt och kan träffa mål så långt som 3 fot (91 cm) ovanför vattenytan. Deras räfflade munnar och kraftfulla käkmusklerna kan projicera en ström av vatten 10 meter eller mer. Vissa arter klarar av att avfyra upp till sju gånger om deras första skottet wasnâ € t på märket.

Forskning har visat att denna typ av fisk har mycket avancerade förmågor när det gäller synen. En studie visade att de besitter en förmåga som kallas objektorientering prominens, vilket innebär att de lättare skulle kunna se föremål när de hade en annan inriktning än bakgrunden. Denna förmåga har tidigare trott att vara exklusivt för däggdjur. En annan grupp forskare kunde träna Sprutfiskar träffa rörliga mål. Otroligt, några av fisken kunde lära denna förmåga helt enkelt genom att titta på andra fiskar som hade utbildats.

Det finns färre än tio kända arter av Sprutfiskar som är grupperade i Toxotidae familjen. Vissa, som den Sprutfisk (Toxotes jaculatrix) och fläckig Sprutfiskar (Fläckig sprutfisk) fångas och äts av människor. En art som upptäcktes 2004, Toxotes kimberleyensis eller Kimberleysprutfiskar, lever uteslutande i sötvattensmiljöer i Australien.

Sprutfiskar hålls ibland som sällskapsdjur, men deras unika matvanor kan göra ordentligt hand om dem svårt. De är allätare, så de kan matas både levande insekter eller torkade alger. I tankar, är det i allmänhet rekommenderas att grupp fiskar av samma storlek tillsammans, som större fiskar kan plocka på eller ens äta mindre.