Hur väljer jag det bästa Diet för neutropeni?

June 23

Neutropeni är ett tillstånd där en sjukdom eller annan medicinsk fråga minskar dramatiskt antalet infektionsbekämpande vita blodkroppar som kallas neutrofiler i kroppen, vilket gör att du särskilt känsliga för infektioner. För att minska risken att smittas av en allvarlig infektion, är det viktigt att du följer en riktig kost för neutropeni. När man utformar en diet för neutropeni, bör du välja livsmedel som inte innehålla bakterier eller svampar, eller livsmedel som kan ha kommit i kontakt med dessa smittämnen troligt. Det kan vara säkrast att undvika att äta på restauranger, och du bör också komma ihåg att hantera råa livsmedel kan innebära en risk för infektioner.

Liksom alla vita blodkroppar, neutrofiler produceras av benmärgen. Neutropeni inträffar vanligen när benmärgen förmåga att producera neutrofiler äventyras av ett medicinskt tillstånd, såsom cancer, vissa virusinfektioner, eller benmärgsstörningar, eller som en bieffekt av en medicinsk behandling, såsom kemoterapi. Om du utvecklar neutropeni, är kroppens förmåga att bekämpa bakterie- och svampinfektioner minskas, sätta dig i riskzonen för allvarliga sjukdomar. Planera din kost noga kan sänka din risk att få en infektion under en släng av neutropeni.

Många livsmedel innehåller naturligt små mängder av bakterier, svampar eller bådadera. Normalt dina neutrofiler skydda dig från upphandlande en infektion från dessa ämnen, men när din neutrofiler är lågt, din känslighet för infektion ökar. Därför bör det främsta målet för en diet för neutropeni vara att begränsa din exponering för livsmedel som är att innehålla bakterier och svampar troligt.

När det gäller mejeriprodukter, bör du undvika mat som är opastöriserad. Rått eller dåligt kött och fisk bör också undvikas, och alla deli kött bör färdigförpackade. De flesta läkare rekommenderar också undvika råa grönsaker och frukter såvida inte artikeln i fråga har en mycket tjock, avtagbar hud. Det kan också vara säkrast att välja färdigförpackade bröd, pasta, ris, spannmål, efterrätter och kryddor istället för att köpa dessa från silor eller från bagerier.

Som du utforma din kost för neutropeni, bör du ha i åtanke att även "säkra" livsmedel kan förorenas av exponering för bakterier och svampar. Därför kanske du vill undvika att äta på restauranger medan din neutrofiler är lågt, eftersom livsmedel som tillagats storkök lätt kan komma i kontakt med smittämnen. Det är också viktigt att förstå att du kan dra ihop en infektion genom att röra råa eller otvättade livsmedel. Således kan det vara bäst att låta en hälsosam familjemedlem eller vän att förbereda din mat tills dina vita blodkroppar nivåerna återgår till det normala.

  • Människor efter en anti-neutropeni kost bör inte äta råa grönsaker.
  • Oförpackade charkuteri bör undvikas av de med neutropeni.