Vad är Psykometri?

November 13

Psykometri, ordagrant översatt från det grekiska som "mått på själen", är en form av psykisk förmåga som tillåter människor att "läsa" föremål de innehar. Begreppet ska inte förväxlas med psykometri, olika typer av tester som kan mäta IQ, emotionella förmåga, eller bedöma inlärningsförmåga. Faktum är att sedan villkoren är så nära, kan vissa medier använder termen token-objekt läser istället för psykometri.

I 1979 Stephen King roman The Dead Zone en man som har varit i koma i flera år vaknar med gåvan av psykometri. Genom att hålla föremål kan han få känsla för vem använt dem, och kan lösa en rad brutala mord genom psykometri. Tanken Kungen använder är en fascinerande man, som hade fängslat människor långt innan kungens roman.

Den första användningen av termen psykometri var av Joseph Rhodes Buchanan, som beskrev denna psykiska process 1842. Hans idé var att föremål innehåller intryck som kan vara "läsa" av vissa människor med en hög grad av psykiska förmåga. Sedan dess, men det är oerhört svårt att kontrollera att någon har faktiskt psykometri, några gånger, har polisens utredare vänt sig till synska med bevisning och bad dem att försöka identifiera plats eller identitet brottslingar.

Detta är fallet med Allison Dubois, som har hävdat att hon har arbetat i flera kriminella utredningsärenden. Hennes erfarenheter är basen historien för tv-serien Medium. De avdelningar som hon påstår sig ha arbetat har inte stött sina påståenden, och hon har varit föremål för kritik. Många tror att hela det psykiska fenomen är obefintlig. Ändå finns det några påstådda förekomsten där människor med förmågan att använda psykometri har hjälpt lösa brott.

Motståndarna till psykometri antyder att vad medier är riktigt bra på är att läsa förväntningar människor runt dem och utföra på plats. Medier som påstår sig ha gåvor i psykometri hävda att de inte var exakt stolta över att ha psykiska gåvor, och att "se döda människor" eller använda psykometri att läsa föremål utsätter dem för fasansfulla bilder och tankar som de flesta människor skulle ge vad som helst för att vara utan.