Vad är Frihetsgudinnan?

November 16

Frihetsgudinnan är en massiv staty belägen på en ö nära New York i USA. Det är kanske en av de mest allmänt erkända symboler i USA, och många repliker av den berömda statyn kan också hittas i hela världen. Människor som är intresserade av att besöka Frihetsgudinnan kan ta en färja till 12 hektar stora ön som det ligger på, även om de kan behöva utstå säkerhetskontroller, på grund av oro för terrorhot till statyn.

Lady Liberty, som hon ibland kallas, är mer tekniskt känd som La liberté éclairant Le Monde, eller "Liberty upplyser världen." Hon var en gåva från det franska folket till USA 1886, som en symbol för vänskap smidda mellan de två nationerna under det amerikanska kriget för självständighet. Byggandet av Frihetsgudinnan var faktiskt en kollektiv process, som fransmännen byggde statyn och amerikanerna byggde basen. Trots ibland spända relationerna mellan de två länderna, är Frihetsgudinnan en varaktig symbol för värdet av vänskap.

Engagemang för Frihetsgudinnan ägde rum den 28 oktober 1886, och platsen gjordes ett nationalmonument 1924. År 1965, president Lyndon Johnson lagt grann Ellis Island, som förvandlades till ett museum för invandring och amerikansk historia. Statyn är byggd av 31 ton koppar och 125 ton stål; Det designades av Frederic-August Bartholdi och konstruerad av Alexandre-Gustave Eiffel, formgivare av Eiffeltornet i Paris.

Många människor är bekanta med utformningen av Frihetsgudinnan. Statyn har en mycket klassisk look, som hon bär romerska kläder och hon har väldigt klassiska drag. I ena handen bär hon en upplyft fackla att symbolisera upplysning, och i den andra, håller hon en tablett av lag, graverade med datum för amerikansk självständighet i romerska siffror. Frihetsgudinnan bär också en krona, med sju spikar symboliserar de sju haven och kontinenter, och 25 fönster i hennes krona som är avsedda att framkalla himlens strålar skiner över världen.

Vid basen av Frihetsgudinnan, en hög med kedjor symboliserar frihet från förtryck. Statyn står imponerande 305 fot (92) meter från marken till toppen av hennes fackla, som är täckt av bladguld och upplyst på natten. Den ursprungliga facklan ersattes 1986 för statyn hundraårsjubileum, och det kan hittas i lobbyn, tillsammans med andra intressant material relaterat till Frihetsgudinnan.

  • Frihetsgudinnan gavs till USA av det franska folket 1886.
  • Stadgan för Liberty var en gåva till USA från Frankrike.
  • Eiffeltornet i Paris designades av samma man, Alexandre-Gustave Eiffel, som ritade Frihetsgudinnan.
  • Frihetsgudinnan vilar på en ö nära staden New York.