Vad är julen Seals?

June 15

Många organisationer erbjuder sälar, små stämplar som inte är giltiga som porto, för att stödja deras sak. Dessa tätningar är vanligtvis utfärdas runt en stor semester, såsom påsk eller jul. År 1903, en dansk postmästare vid namn Einar Holboll skapade den första julen Seal som ett sätt att samla in pengar och medvetenhet för att hjälpa till att stoppa spridningen av tuberkulos (tbc), vilket var ett växande problem under den tiden. I sitt första fundraising, julen Seals höjde 80.000 Danmark kroners, motsvarande $ 15,107.25 US dollar (USD). Med stöd av den danska regeringen, de första sex åren av försäljningen tjänat tillräckligt för att finansiera en TB sjukhus eller sanatorium, med en stor summa pengar går till medicinsk forskning.

År 1907, fyra år efter den första julen Seals såldes, en amerikansk kvinna som heter Emily Bissell lånade idén. Hennes kusin, Joseph Wales, var en läkare på den lilla Brandywine Sanatorium i Delaware. Hans sjukhuset var i trängande behov av $ 300 USD att hålla öppet. Emily Bissell, en aktiv deltagare med amerikanska Röda Korset, lånade Einar Holboll koncept och med en donation på $ 40 USD, betalas för en upplaga på 50.000 Christmas Seals. De säljs för en krona styck.

Arbeta med Riksförbundet för studien att förebygga och bota tuberkulos samt amerikanska Röda Korset, Emily Bissell höjde mer än $ 3000 USD för att hålla sanatoriet öppet, vilket var ungefär tio gånger det belopp som sjukhuset krävs. Orsaken stöddes av högt uppsatta tjänstemän, inklusive dåvarande presidenten Theodore Roosevelt. Sedan det året har julmärken varit en årlig tradition. När antibiotikum som botade TB upptäcktes efter andra världskriget, till den nationella anslutningen för studien förebygga och bota tuberkulos reformeras American Lung Association, och har fortsatt produktion och försäljning av de årliga frimärken.

Under åren har julmärken innehöll en mängd olika teman och gästartister. Orsaken har expanderat till inte bara fond hjälp för tuberkulos, men andra lungsjukdomar samt. Tätningarna finns för en liten donation till American Lung Association, och organisationen hävdar att omkring 80 procent av pengarna är öronmärkta för att hjälpa lokalavdelningar. Mycket av pengarna, föreningen säger, går att finansiera de frivilligas arbete och forskning mot att stoppa lungsjukdomar. Förutom att hjälpa andra, har julen förseglar fått en sekundär roll som samlarobjekt, och har flera organisationer som ägnar sig åt hobby.

  • De flesta sälar utfärdas kring storhelger, som jul.
  • Sälar är små frimärken som inte är giltiga porto att organisationer kan sälja för att stödja deras sak.
  • Den amerikanska Röda Korset är en av de organisationer som kommer att samla in pengar genom att sälja sälar.
  • Den ursprungliga julen Seal utfärdades som en fundraiser för att gynna de med tuberkulos.