Vad är en döende deklaration?

October 14

En döende förklaringen är en typ av juridisk vittnesmål levereras när folk tror att de dör. Det är ovanligt eftersom medan många samtal Uppsnappat, som kallas hörsägen, inte tas upp till prövning i domstol, ibland döende deklarationen får vara en del av vittnesmål. Graden och omständigheter som dessa förklaringar är tillåtna beror mycket på den särskilda domstolen. Ofta sådana deklarationer får endast medges om de har att göra med ett mord eller dråp och även då, kanske grad tillåtlighet beror på typen av försök som civila, i motsats till, brottmålsrättegång.

Det kan finnas olika regler i stället för när en döende deklaration bedöms som god. Om en person doesnâ € t faktiskt dör, men bara tror att han var på väg att, vad som sägs vid den tidpunkten inte kan tas upp till prövning antingen åklagaren eller försvaret. Till exempel, om en person erkänner skuld till ett brott med andra personer gillar vänner i rummet, doesnâ detta € t räknas som en döende förklaring och en åklagare inte skulle kunna använda det i domstol. Ett annat sätt detta uttalande kan få kastas ut är om personen doesnâ € t dör och är faktiskt runt på den tiden en rättegång äger rum; istället hans eller hennes vittnesmål vid rättegången skulle användas.

Ofta den döende deklarationen måste handla om ett mord har ägt rum på ett sätt den person döende kan bara veta. Detta krav bäst passar när personen förklara är offer för ett mord, som är döende närvarande från murdererâ € s agerande. En person som har just blivit skjuten av någon annan kunde anklaga honom, och detta kan vara ett tecken, men personen måste känna till murdererâ € s identitet. En förklaring wonâ € t bli antagen om någon helt enkelt spekulera om vem kan ha varit mördaren.

Ett annat sätt på vilket en döende deklaration canâ € t bli antagen är när en döende person anklagar någon för mordet på någon annan. Det kan finnas undantag till detta om den döende deltog också i mordet och tillhandahålla bevis. Vanligtvis sådana vittnesmål canâ € t bli antagen eftersom personen anklagade inte har någon chans att motbevisa eller ifrågasätta vittnesmål.

I allmänhet är det största problemet med en döende deklaration finns det ingen möjlighet att förhöra. Vittnet, som dött, är helt klart otillgänglig, och hans eller hennes trovärdighet kan inte ifrågasättas. Detta strider mot de allmänna reglerna för vittnesmål och skydd inbyggda i systemet för dem som anklagas för ett brott. Å andra sidan, dessa deklarationer gör ibland bra känsla, särskilt när de är mycket tydliga, till exempel en redovisning av ett murdererâ € s agerande före sin offret upphör.

  • En döende förklaring kan avslöja identiteten på en mördare innan deras offer avlider.