Hur gör jag Proof Dough?

October 12

Proofing deg, eller låta degen jäsa börjar genom att aktivera jästen med varmt vatten och sedan kontrollera att se till att jästen lever innan du lägger några ytterligare ingredienser. Som jäst skapar bubblor i degen får den att expandera, måste du se till att degen själv har byggt upp tillräckligt gluten för att hålla fast vid de gasbubblor genom knåda degen. Det sista steget till bevis deg låta det sitta tills dubbel storlek, i vissa fall mer än en gång, innan bakning det.

För de flesta recept, bör du börja bevis deg genom att aktivera jästen med varmt vatten. Mängden vatten till jäst som man använder kommer att beror på receptet, trots att temperaturen i vattnet aldrig kommer att förändras. Jäst kräver varmt vatten mellan 105 ° F (cirka 40 ° C) till 115 ° F (cirka 46 ° C); något mindre än detta kommer inte att aktivera jästen, och något mer kan döda den, vilket gör det omöjligt att bevis deg. Den jäst och vatten kombination ska bubbla efter ett par minuter, vilket indikerar att jästen är aktiv och redo för resten av ingredienserna.

När du har lagt till resten av dina ingredienser till den aktiverade jäst, måste du se till att degen är elastisk nog och har byggt upp tillräckligt gluten att innehålla gasbubblorna skapats av jästen. Utan denna gluten, kommer degen typiskt kollapsa bubblorna, vilket gör det omöjligt för den att stiga på rätt sätt. Detta steg åstadkommes genom knåda degen, som inte bara bygger upp gluten, men också stöd i fullt aktivera jästen och införliva den i ingredienserna så att du kan lyckas bevis deg. Receptet som du använder normalt indikerar hur länge du behöver för att knåda degen, och du kan göra detta för hand eller med en mixer och degkrok.

Efter jästen är helt aktiverad och degen har byggt upp tillräckligt med gluten att stiga framgångsrikt, kan du bevis degen. För att jästen att skapa tillräckligt med bubblor för att bringa degen att jäsa, behöver den värme. Generellt kan du lämna degen i skålen som du började med, täck den, och lämna det ostört till dubbel storlek. Beroende på recept, kan du bara behöva bevis deg gång, även om de flesta kallar för att låta degen jäsa minst två gånger. I det här fallet kommer du väntar på degen att fördubblas i storlek för det första korrektur och sedan punsch degen ner, forma den i stekpannan där du planerar att baka det, och låt det bevis igen före bakning.

  • Deg måste fördubblas i storlek innan den gräddas.