Vad är Anoda?

November 27

Anoda är ett släkte av blommande växter som tillhör Malveae stammen av mallow familjen. Den vanligaste typen är Anoda cristata, som har upprättstående stjälkar och triangulära blad som är proto av alla andra typer. Dessa växter anses en ört, prydnadsväxt, eller ogräs, beroende på sort. De finns i vilt från södra och centrala delen av USA till Mexiko, och existera som en introducerad fabrik i Australien. Plantera plantor växa kontinuerligt efter regn och växa i bevattnad mark under större delen av säsongen, men dödas av frost under vintern.

Dessa växter har upprätt och håriga stjälkar som kan växa från ca 1 och 2,5 meter (30-75 cm) i höjd. De unga bladen är avlånga till formen, men blir trekantiga som de mognar. Ett löv består av 3-5 lober och har en hårig struktur och rödaktig färg nära stammen. Generellt Anoda blommor är skålformade och ensamma. Varje blomma av alla sorter består av antingen sex eller sju kronblad som varierar i färg från blått, gult, vitt.

I Mexiko, Anoda - eller halachas som de kallas där - används som örter för kulinariska och medicinska ändamål. Både blommor och blad kan ätas. De används för att krydda squash med vitlök och lök. De olika delarna används också i traditionell medicin för att bota reproduktiva systemet krämpor i kvinnor, såsom dysmenorré.

Anoda lavateroides och A. cristata har färgglada blommor som gör dem populära som prydnadsväxter. De är oftast planteras som gräns växter eller som höjdpunkter i en trädgård. Döda blommor bör klippas för att hindra växten från att ta över andra växter i trädgården. Den aggressiva tillväxt Anoda kan få dem att bli ogräs på plantager och gårdar.

Den destruktiva ogräs tillväxt av dessa växter, särskilt Anoda cristata, var första som sågs i New Mexico och Arizona under 1950-talet. Genom 1980-talet, spred det som en besvärlig och invasiva ogräs i den södra regionen av Förenta staterna, som påverkar många bomull och soja gårdar där. Denna typ påverkar också jordnötter och korn, samt betesmark i Australien, där de inte är tänkt som en endemisk art.

Dessa blommande växter behöver mycket sol för att växa, men de vissnar under intensiv hetta. Anoda tenderar också att växa snabbare i bevattnade områden och områden med riklig nederbörd, såsom bergs höglandet. Stora fläckar av Anoda växter växer året runt, utom under vintern när de är mottagliga för frostskador.

  • Den aggressiva tillväxt Anoda kan få dem att bli ogräs på plantager och gårdar.