Hur är latitud och longitud Bestäms?

August 20

Latitud och longitud bestäms genom att räkna ut var någon är på jorden i förhållande till ekvatorn och nollmeridianen. Eftersom jorden är ett klot, kan platser exakt mäts i grader, med hjälp av en vinkel centrerad i jordens kärna. Dessa koordinater är skrivna i formeln grader, minuter och sekunder, med latitud mätningar ges före longitud mätningar, så här: 38 ° 53 '42,4 "N, 77 ° 2' 12" W. Lyckligtvis för moderna upptäckts, finns det ett antal elektroniska verktyg som kan beräkna latitud och longitud automatiskt, sparande människor ansträngningen mödosamma observationer och beräkningar. Historiskt var frågan om att finna sin rätta plats oerhört viktigt, och flera stora vetenskapliga sinnen ägnat mycket tid till denna strävan.

Linjer för latitud springa runt jorden horisontellt i form av cirklar som får allt mindre när de närmar polerna. En latitud koordinat ges i grader av skillnad mellan ekvatorn och någons nuvarande plats. Det finns 60 nautiska miles (111,12 km) mellan varje breddgrad, och 90 ° latitud i endera riktningen. Till exempel skulle någon som står på ekvatorn vara vid 0 °, medan någon vid polerna skulle vara vid 90 ° latitud.

Av konvention människor identifierar latitud mätningar som i norr eller söder, som ett antal som "22 ° latitud" är meningslös om man inte vet vilken hemisfär mätningen är tänkt att gälla för. Vissa linjer av latitud namnges, till exempel tropikerna i Kräftan och Stenbocken. Historiskt människor bestäms latitud med ett verktyg som kallas en sextant, som skulle kunna användas för att beräkna graden av skillnad mellan observatören och ekvatorn med otrolig precision när de används väl.

Longitud är graden av skillnad mellan observatör och nollmeridianen, en godtycklig linje som går mer eller mindre genom England. Det fanns vissa historiska tvisten om placeringen av linjen, eftersom det var allmänt tros vara en stor ära. Linjer av längd tillvägagångssätt varandra som de når polerna, så avståndet mellan grader faktiskt varierar. Longitud mätningar aldrig överstiga 180 °; någon som är på 180 ° öst är längs samma linje om longitud som någon som är vid 180 ° väst och istället för att säga att man var på "181 ° öst," man skulle använda "179 ° väst."

Mätningar av longitud bestäms genom att beräkna tidsskillnaden mellan observatören och nollmeridianen, och med hjälp av att olika att komma med en mätning i grader, minuter och sekunder. Tiden vid nollmeridianen kallas Coordinated Universal Time (UTC), och de flesta människor har extremt noggranna klockor som håller UTC och lokal tid. Historiskt utmaningen att göra klockor som exakt kunde hålla reda på UTC var ett allvarligt problem för navigatorer.

Genom att bestämma en persons latitud och longitud, är det möjligt att räkna ut var på jorden han eller hon är. Mycket exakt elektroniska apparater nätverk med satelliter för att lokalisera platser inom inches (eller centimeter). Människor kan också göra saker på gammaldags sätt med astronomiska observationer och extremt noggranna klockor, men de flesta föredrar att lämna arbetet till elektronisk utrustning, eftersom en felbedömning kan vara pinsamt, eller orsaka ett allvarligt problem i vissa fall.

  • En global karta över tidszoner, som var och en är ungefär 15 grader longitud bred.
  • Linjer av latitud köra horisontellt, med varje grad åtskilda av 60 nautiska miles.
  • Skulptur på nollmeridianen, utgångspunkten för longituden.
  • Nollmeridianen vid Royal Observatory i Greenwich, Storbritannien.