Vad är en Best Om Används Efter datum?

August 21

Bäst om de används av eller bäst av, följt av ett datum, är ett av de sätt på vilka matproducenter kan ge förslag på hur sannolikt kvaliteten på en produkt kommer att förbli konsekvent. Denna specifika termen är inte avsett att antyda att livsmedlet är säkert efter det bästa om de används efter datum. Istället specifikt avser kvalitet under ideala och lämpliga villkor för att livsmedel lagring. Det bör noteras att de flesta bäst genom datum är bara lämpligt så länge maten förblir oöppnad. När maten har öppnats, tenderar det att ha en mycket kortare hållbarhetstid och kommer att försämras snabbare.

Till exempel, även en burk cola kan ha en bäst om den används efter datum. Faktum är att många burkar diet soda sannolikt att bära denna etikett, eftersom konstgjorda sötningsmedel tenderar att brytas ned snabbare än socker och majssirap. Men om du öppnar upp burk läsk, även om du förvara den i kylskåpet, det kommer att börja förlora sin trevliga fizz nästan direkt. Inom en dag cola blir platt, och datumet inte längre gäller.

Vissa människor hävdar att det bästa om de används efter datum är en designad av smarta tillverkare så att folk kommer att kasta något förbi dagen, oavsett om det fortfarande kan vara bra. Det finns vissa som hävdar detta garanterar människor kommer regelbundet att ersätta föremål som de har inte ens använt. Det finns en viss tyngd åt detta argument med tanke på uppfattningen av de bästa om används av etiketten.

En maj 2006 artikel i The Journal of Food Science, förklarar hur människor testades med produkter som fortfarande var säker men förbi bäst efter datum. Det var vanligare att människor uppfattar livsmedel förbi deras datum "dåliga", när detta inte var fallet. Smaka acceptans, med tanke på maten var fortfarande bra, ökar när människor åt mat som var fortfarande inom datumintervallet. Detta tyder inte på en massa konspiration på den del av livsmedelstillverkare att skapa friskhet dejting för att provocera mer försäljning. Ändå tenderar att gynna livsmedelstillverkare.

Det finns en betydande skillnad mellan de bästa om används av datum och användning av datum. Använd med är inte en friskhet indikator men en rekommendation om livsmedelssäkerhet. Eventuella livsmedel som har en specifik användning av datum bör kasseras efter dagen. Om du fryser dessa livsmedel innan sista förbrukningsdag, kan deras liv förlängas. Får ej frysas dem dagen eller efter den dag då de kan ha bortskämda.

Om du har lagrat din mat ordentligt, bäst om de används efter datum kan också vara en garanti för att livsmedel bör förbli på topp kvalitet. Om du öppnar upp en förpackning med kex med bäst efter datum som ännu inte har gått och de är inaktuella, det finns ingen anledning till varför du inte kan returnera dem till mataffären. Från tid till annan, dålig förpackning eller felaktig dejting avkastning mat som går dåligt innan datumet på etiketten. Eftersom matproducenter måste stå fast vid dessa datum, återvänder livsmedel som inte är i bästa skick före den dag är både acceptabelt och rimligt.

  • Crackers har ofta en bästa om de används efter datum på sina paket.
  • Vissa cookies kan smaka bäst om de konsumeras inom en viss tid från köpet.
  • Generellt gång cola öppnas, bäst om den används efter datum inte längre gäller.
  • Lightläsk får bära en bäst om används-före-datum, eftersom konstgjorda sötningsmedel tenderar att dergrade snabbare än socker och majssirap.