Tio sätt att förhindra diabeteskomplikationer

April 4

Mer än två tredjedelar av diabeteskomplikationer är påverkbara när du vidta effektiva åtgärder för att hålla din diabetes under kontroll. Håll dig frisk och leva ett rikt och aktivt liv genom att följa dessa tips:

  • Lär för livet. Ju mer du vet, desto bättre dina odds är att vara frisk. Vet du vad du ska äta. Vet hur du ska träna. Vet vad ditt blodtryck är och vad det borde vara, vad dina lipider är och vad du strävar efter. Vet vad de bästa läkemedlen är och hur man på ett säkert och effektivt sätt använda dem.
  • Ät hälsosamt. Den viktigaste punkten om en "diabeteskost" är att det är en hälsosam kost för någon, med diabetes eller utan. En diabetesmåltidsplan är en livslång program för friska, välbalanserad kost. Följ en hälsosam kost designad av både dig och din dietist och du har en bra grund i din plan för god hälsa. Ignorera rätt kost och du kommer vara avsett att ha dålig glukoskontroll; faktiskt, alla och alla blodglukossänkande läkemedel (inklusive insulin) är mycket mindre effektiv utan en riktig kost.
  • Motionera regelbundet. Det är viktigt att träna dagligen (eller åtminstone de flesta dagar i veckan), i minst 25 minuter per dag. Gör övningen lika mycket en del av ditt liv som att andas. Nyckeln till framgång med motion är att hitta den typ du vill och hålla sig med det; något så enkelt (och billigt) som en daglig promenad är mycket terapeutiskt.
  • Klipp ut skadliga vanor. Rökning är illa nog för en person utan diabetes, men om du har diabetes, gör rökning nästan varje komplikation mer sannolikt att inträffa. Du placerar dig på enorm risk för hjärtinfarkt, stroke, blindhet, amputationer. . . listan kan göras lång. Det är också viktigt att dämpa din alkoholkonsumtion: undvika att dricka mer än två (för kvinnor) eller tre (för män) enheter alkohol per dag.
  • Styr dina nummer. De flesta människor med diabetes vet inte sina egna nummer, och som ett resultat inte vet när de är över målet och kommer inte vet när de behöver vidta korrigerande åtgärder. Du måste kontrollera din blodsockernivåer, kolesterol, blodtryck och njurfunktion regelbundet.
  • Se din ögonläkare. Inte vilseledas att tro att din syn har något att göra med hälsan hos dina ögon. Endast en skicklig öga professionell kan fastställa den verkliga hälsan hos dina ögon.
  • Fuss över fötterna. Inspektera fötterna regelbundet. Att ha diabetes innebär att dina fötter är i riskzonen för skador inklusive sår, infektioner och även kallbrand och, eventuellt, amputation. Men dessa förödande komplikationer är till stor del undvikas.
  • Bemästra dina mediciner. Även om ingen vill ta mediciner, kan du inte underskatta deras betydelse när det gäller att hantera din diabetes. Dessa läkemedel kan hålla dig frisk och även rädda ditt liv. De flesta människor med diabetes måste ta mediciner för att optimera blodsocker, blodtryck, LDL-kolesterol och förebygga hjärtsjukdom, stroke, njursvikt och lunginflammation.
  • Hjälp din läkare hjälpa dig. Din läkare förlitar sig på dig att arbeta med henne för det gemensamma målet att hålla dig frisk. Arbeta med din läkare genom att regelbundet delta möten, dela med din läkare om hur du gör med din kostprogram och din träning, vad dina blodsockernivåer är, vad ditt blodtryck är, om du är saknade doser av dina mediciner eller tror du " re ha fått biverkningar från dem, om du upplever symtom som bröstsmärtor eller andnöd, domningar eller bränning i fötterna, och så vidare.
  • Försök inte att göra det ensam. Medan läkaren och många andra vårdpersonal, inklusive diabetes utbildare, dietister, fotvårdsspecialister, ögonspecialister, apotekare, finns tillgängliga för att hjälpa dig, det är viktigt att aldrig underskatta betydelsen av familjens engagemang. Om någon annan i hemmet gör matlagning, ta den personen med dig när du träffar med dietist. Har familjemedlemmar lära sig att hjälpa dig om din blodsockernivå är låg. Om du inte kan kontrollera dina egna fötter, be en älskad för att leta efter dig.