Vilka är Madagaskar väsande kackerlackor?

August 8

Madagaskar väsande kackerlackor är en art av kackerlacka infödda till ön Madagaskar, strax utanför Afrikas kust. Liksom många av de ovanliga djur som finns på Madagaskar, dessa kackerlackor är ganska skild från sina motsvarigheter i andra delar av världen, och de är ett ämne av intresse bland vissa biologer och entomologer. Förutom att vara föremål för studien, är Madagaskar väsande kackerlackor också hålls som husdjur i vissa delar av världen, eftersom de är relativt lugna, härdig, och lätt att hantera.

Dessa stora kackerlackor kan nå en fullvuxen storlek på upp till tre inches (sju och en halv centimeter), och de har glansiga bruna äggformade organ, med uttalad horn på hanarna. Väsande kackerlackor är inte kapabla av flygning, men de är utmärkta klättrare, som kan skala en mängd olika ytor inklusive glas. De ovanliga visslande ljud som produceras av dessa djur genereras genom att tvinga luft genom spiracles, små hål som är anslutna till deras andningssystemet, på deras magar.

Hissers, som de ibland kallas, väsande ljud för att kommunicera med varandra i en mängd olika sammanhang, från parning till upprättandet territorium. De lever i allmänhet i kolonier, och honorna bär levande ungar, inkubera ägg i deras kroppar tills de kläcks till nymfer. Det är vanligt att Madagaskar väsande kackerlackor att leva i familjegrupper, upprättande kolonier i murkna träd i naturen.

Manliga Madagaskar väsande kackerlackor kommer att använda sina horn för att slåss med varandra, i en scen som kan påminna om behornade däggdjur. De slåss också och etablera dominans genom att stöta bakkroppen, vanligtvis väsande hela tiden. Dessa insekter äter grönsaker och frukt, ofta får det vatten de behöver genom sin kost, men när de hålls som husdjur, många människor leverera en fuktad svamp för att se till att deras Madagaskar väsande kackerlackor får tillräckligt att dricka. En blandad kost av färsk frukt och grönsaker efterliknar närmast maten äts i naturen genom dessa insekter, även om vissa människor komplettera med torrfoder formulerad för möss och andra små däggdjur.

Den Madagaskar väsande kackerlacka är formellt kallas Gromphadorhina portentosa, och det är i allmänhet inte ses som ett skadedjur, även om djuren verkligen kan häpnadsväckande att stöta på. När hålls som husdjur, kan Madagaskar väsande kackerlackor lever upp till fem år, utan föredrar en miljö väl levereras med flis och annat organiskt detritus. Eftersom de är från ett varmt klimat, bör temperaturen i deras livsmiljö hållas cirka 75 till 90 grader Fahrenheit (24 till 32 grader Celsius), och dessa insekter föredrar hög luftfuktighet.

  • Madagaskar är en ö utanför Afrikas kust.